Spellen

Overbooked is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar

Het gezelschapsspel Overbooked heeft een nominatie voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 10 & 11 jaar. De algemene mening van de jury: “Krijg jij iedereen aan boord? Puzzel al je stoelen vol en stel zo min mogelijk mensen teleur! Met de jumbojet van Jumbo in de wolken!”

Meer passagiers dan stoelen

Daar gaan we… nee, niet de lucht in, maar het Jumbo gezelschapsspel Overbooked uittesten. Er zit heel wat in de verpakking, van kaarten tot een speelbord en van servicedesks tot een checklist. Die handleiding bij het spel hebben we wel nodig.

De begeleiding bij de spelregels lijkt kort: “Ready for take-off? Hoho, niet zo snel, brokkenpiloot. De passagiers zitten nog niet in het vliegtuig! Welkom op de drukste luchthaven van ons land. Jij werkt bij de servicedesk en zorgt ervoor dat iedere passagier een stoel krijgt. Dat is nog een heel gepuzzel, want sommige passagiers willen bij het raam zitten en anderen reizen in een groep. Bovendien is het vliegtuig overboekt: er zijn meer passagiers dan stoelen... Ben jij degene die de meeste passagiers tevreden stelt?”

Puzzelen

Ahhh, let’s go! Dat wordt puzzelen, want alle passagiers willen de beste stoel in het vliegtuig. Zodra we het onder de knie hebben, kunnen we niets anders zeggen dan dat het een gaaf spel is voor kinderen boven de 8 jaar.

Daarnaast is het spel Overbooked ook leuk voor volwassenen want er zijn meerdere mogelijkheden om te spelen en te variëren in moeilijkheidsgraad. Weet je… het is zelfs een uitdaging om dit spel in je eentje te spelen. Natuurlijk is het wel gezelliger om met meer mensen het vliegtuig vol te boeken. Naast goed denkwerk heb je ook gewoon een beetje geluk nodig bij dit spel.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog

Genomineerde spellen (en speelgoed) bij Speelgoed van het Jaar krijgt altijd een uitgebreide toelichting van de ontwikkelingspsycholoog. Dit laat hij weten:

“Bij Overbooked moet elke speler passagiers in zijn vliegtuig plaatsen. Hoe meer passagiers je kunt plaatsen hoe beter, maar als je ze niet kunt plaatsen zijn ze 'overbooked' en leveren ze strafpunten op. Het plaatsen van de passagiers gaat met behulp van kaartjes die aangeven hoe passagiers ten opzichte van elkaar geplaatst moeten worden. Door de kaartjes te draaien of verplaatsen kun je proberen zoveel mogelijk stoelen te vullen. Daarbij is het echter ook van belang om passagiers in bepaalde combinaties te plaatsen, want dat levert bonuspunten op. Er moeten dus steeds allerlei voor- en nadelen overwogen worden en keuzes worden gemaakt. Het spel wordt met 2 tot 4 spelers gespeeld, maar elke speler is voornamelijk met zijn eigen spelbord (vliegtuig) bezig. Er is niet veel interactie, maar spelers werken elkaar ook niet tegen, waardoor het spel niet erg competitief is. Overbooked is een gezellig strategiespel waarbij ruimtelijke planning is vereist.”

Tot en met 1 november kan iedereen een stem uitbrengen op het genomineerde speelgoed van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar via www.speelgoedvanhetjaar.nl.

Het spel is te koop bij o.a. Bol.com.

Overweeg je het product aan te schaffen, klik dan op onze link naar Bol.com. GaafvoorKinderen maakt gebruik van bol.com affiliate links. Als jij dus op één van de links klikt, dan krijgen wij daar mogelijk een percentage commissie over. Het kost jou niets extra!