Spellen

Hoeveel diploma's heb jij?

Ik heb natuurlijk meegedaan aan de Verkiezing van Speelgoed van het Jaar 2011. In de categorie 8-12 jaar dacht ik echt dat de VaporizR (een groot radiografisch bestuurbaar amfibie voertuig) zou gaan winnen... maar de winnaar is Het Grote Basisschoolspel geworden. Gefeliciteerd dus Noordhoff Uitgevers! Nu ik het echt zelf heb gespeeld kan ik ook zeggen: het is gaaf! Het is een spannend, informatief (bord)spel waarbij je zoveel mogelijk diploma's moet verzamelen door de vragen goed te beantwoorden. Zo win je het spel. Dat is het verhaal in het kort... Maar wat ik zo handig aan Het Grote Basisschoolspel vind, is dat je het van groep 3 tot en met groep 8 kunt spelen, want iedereen speelt met vragen op zijn/haar eigen niveau.

Voor het hele gezin

Het is natuurlijk niet zo dat je Het Grote Basischoolspel alleen op school speelt... het is leuk voor het hele gezin! En dat jarenlang. Ik ben bijvoorbeeld nu trots op het behalen van mijn diploma rekenen en mijn zusje heeft haar diploma aardrijkskunde gehaald. Spelenderwijs! Want met het spel test en oefen je de eigen kennis in bepaalde vakken. Laat zien wat je kunt, kent, meent. En, de vragen, die groeien gewoon met je mee.

Een kort citaat uit het  juryrapport: "De vragen zijn ook nog eens afgestemd op de schoolvakken, waardoor ze een steun voor de schoolvakken bieden. De uitgever verloochent zijn educatieve afkomst niet! Het leuke is ook dat je met elkaar kunt afspreken wanneer het spel stopt, want niet alle kinderen hebben zoveel geduld om een lang spel te spelen. Maar, zo ben je ook een beetje de baas over de spelregels van dit spel, en dat is op zich al leerzaam." Slim vind ik ook dat je het spel spannender kunt maken met aanvullingsets. Zo zijn er spreekbeurtvragen over sterren & planeten of over paarden. Volgend jaar gaan er meer spreekbuertthema's verschijnen, waardoor het echt een fijn spel blijft om heel veel jaar te spelen.