Gaaf voor Tieners

Een beter leefklimaat

Stellingen:

1.            Neem je eigen jerrycan mee naar de supermarkt; zo bespaar je verpakkingen voor volumeartikelen zoals melk en water.

2.            Leg als (nieuwe) school een eigen moestuin aan; zo leer je meer over en krijg je meer waardering voor vegetarisch eten.

3.            Zamel herbruikbaar afval in om mee te knutselen op school; zo hoeft er minder materiaal ingekocht te worden.

4.            Plaats windmolens op achtbanen en andere plekken waar altijd veel luchtbeweging is zoals vangrails.

5.            Zet productverantwoording op verpakking; uitleg over hoe deze verpakking gemaakt is en hoe deze gescheiden weggegooid moet worden.

6.            Sport thuis om elektriciteit op te wekken, bijvoorbeeld op een hometrainer die de energie voor je tv produceert.

7.            Maak reclame voor kringloopwinkels; ze moeten COOL worden!

8.            Creëer regenpanelen voor de opvang van regenwater en maak gebruik van de energie van regendruppels.

9.            Oorlog aan de plastic tas! Elke winkel moet gratis duurzame tassen hebben die je zo kunt meenemen en terugbrengen.

10.          Oorlog aan voedselverspilling! Ook een appel met een vlekje en kromme komkommers smaken net zo lekker!

11.          Geef leuker les op school over milieu en duurzaamheid; verzin een vette game die je leert hoe je afval scheidt.

12.          Pimp windmolens; maak er een opvallend kunstwerk van of laat ze bijna verdwijnen tegen de wolkenlucht.

Deze 12 stellingen zijn voorgekomen uit de tweede Kids Climate Conference. Deze 2013-editie, met als credo 'Your future is my concern', was wederom een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, Center Parcs en Eneco, die natuur en milieu hoog op de prioriteitenlijst hebben staan. 

 

De initiatiefnemers waren zeer verheugd dat Laurentien van Oranje, als oprichter van Missing Chapter Foundation, ook aanwezig was op zaterdag 21 september bij deze editie van de 'junior' klimaattop. Het doel van de 'junior' klimaatconferentie was om de Nederlandse en Vlaamse jeugd tussen 8 en 14 jaar en hun families op een actieve manier bij te laten dragen aan een schonere en betere toekomst.

De 12 stellingen, bestaande uit ideeën en suggesties voor een beter leefklimaat, die voort zijn gekomen uit dit unieke weekend vormen een leidraad voor de toekomst: een inspiratie voor de jonge deelnemers die de stellingen kunnen gebruiken in hun dagelijks leven maar ook een streven voor de organisaties die aan de wieg stonden van Kids Climate Conference 2013. De stellingen zullen in de vorm van een Klimaatbundel aan de Tweede Kamer aangeboden worden. Ook zullen de jonge deelnemers als ambassadeurs van Kids Climate Conference de Klimaatbundel aanbieden aan de burgemeester van hun gemeente.