Gaaf voor Tieners

Bouw en beheer je eigen dinoaurus-pretpark

Heb je de film(s) van Jurassic Park/World gezien? Pfff, wij vonden het spannend. Op het idee om je eigen dinosaurus-pretpark te bouwen en te beheren is dit bordspel Jurassic Wold, van Just Games, gemaakt.
Genomineerd
Wij – met een 9 en 12-jarige aan tafel -moesten wel even goed zoeken hoe het werkt. Dat is trouwens niet zo vreemd, want Jurassic World the boardgame is ontwikkeld voor kinderen vanaf 12 jaar. Het coöperatief bordspel is inmiddels ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018 in de categorie 18+. Dat zegt ook meteen wat over de moeilijkheidsgraad.
Langzaam maar zeker krijgen we het spel helemaal goed onder de knie – de jongste heeft inmiddels afgehaakt – en is het niet alleen duidelijk dat je met de andere spelers samen een park met dinosaurussen beheert. Maar ook dat het echt draait om samenwerken en gebruik maken van elkaars expertise.


Themapark
Het bordspel duurt ongeveer een uur, zoals op de verpakking staat, en kan met 2 tot 6 spelers worden gespeeld. Er zijn in het spel drie fases: voorbereiding, actie en danger clock fase. Dit spelelement zorgt voor een goede opbouw van het bordspel waarbij je dus je eigen themapark bouwt en beheert.
In het spel moet worden samengewerkt om dinosaurussen op te voeden en het park veilig te beheren. Je gaat botten opgraven, uit DNA dino’s produceren, hokken bouwen en… daar is geld voor nodig. Met hulp van medespelers – van archeoloog tot wetenschapper en van bank tot dierenverzorger - ga je verder. Maar op het spelbord wordt het gevaarlijk als er meer dino’s verschijnen, en (net als in de films) kunnen ontsnappen.
Het gaat om strategisch denken, samenwerken en plannen.


Voor een korte uitleg op YouTube ga je naar - https://www.youtube.com/watch?v=lsrz3guLMjc
Het bordspel is o.a. te koop bij Bol.com en op Speelgoedvanhetjaar.nl kun je stemmen op het spel.