Gaaf voor Tieners

Griezelig gaaf boek voor Tieners!

De cover van het nieuwste boek van Michael Reefs zag ik al een paar keer in socials. Telkens schrok ik van de monsterachtige verschijning op de voorkant van het boek TikTokTerror. Een schrikbeeld. Hoe kón Michael dat nou doen, dacht ik als volwassen vrouw.

Horrorserie voor 11+

En toen mailde de kinderboekenschrijver mij met de vraag of ik Creepy Bones – TikTokTerror wilde lezen en reviewen. Natuurlijk was ik benieuwd naar dit nieuwste boek van Michael Reefs, maar paste het wel bij mijn site GaafvoorKinderen? Ik ben wel steeds meer artikelen voor tieners aan het maken, dus leek het mij na nog eens navragen voor wie hij het boek heeft geschreven prima passen op GaafvoorTieners! Michael overtuigde met: “Het is een 11+ boek, maar we mikken vooral op eerste, tweede en derdejaars van de middelbare school! Dit eerste boek in een nieuwe reeks horror-boeken is voor echte thrill seekers, voor 11+.”

Uitgever Billy Bones waarschuwt op het boek met de leeswijzer nog eens extra: “Dit boek is echt eng! Je bent gewaarschuwd! En het boek is goedgekeurd door ZIEN in de klas.” Kortom, het is mij behoorlijk duidelijk dat het geen voorleesboek is voor jonge kinderen, maar een nieuwe horrorserie voor 11+. Nou ben ik zelf dus geen horrorliefhebber, ik ben van een beetje detective op tv al bang… zou TikTokTerror – het boek met die enge cover – voor mij als 45+er niet té eng zijn? Mijn oog valt op de laatste bladzijde in het boek, een zwarte pagina met witte letters: “Kun jij het aan? Of slaap jij straks weer met het licht aan?” Ik zet mij over dat angstige gevoel heen, ik houd steevast mijn A5-boekenlegger op de afbeelding op de cover gedrukt en ik start met lezen… net zo lang tot ik alle 135 pagina’s ‘verslonden’ heb. Zo bloedstollend spannend en meeslepend is het verhaal.

Overnachten in de verlaten kliniek

Een beetje YouTube liefhebber of TikTok-er is vast al bekend met challenges. Grappige of soms net op het randje challenges. In Creepy Bones – TikTokTerror maak je kennis met vier jongeren die TikTok filmpjes maken waarin ze spookverhalen rondom verlaten locaties opzoeken. Het eerste hoofdstuk begint met: “Het is doodstil op het afgelegen kerkhof.” Okay, de toon is meteen gezet en de verdere omschrijving van de locatie is weer zo fijn omschreven door Michael dat je de situatie gelijk voor je ziet. Het viertal – Jason, Maeve, Nola en Nathan – laat via hun TikTok-kanaal UrbanPhantomExplorers zien hoe zij op het kerkhof de legende van de Engel des Doods onderzoeken. Op mysterieuze wijze krijgen de kijkers niet te zien hoe een bloedrode traan over de linkerwang van het beeld rolt. De telefoon bleek vergrendeld en de TikTok-live is beëindigd. Er volgen negatieve comments en kijkers melden zelfs dat het fake was. Zucht, net als in de echte wereld reageren volgers zonder een blad voor de mond te nemen.

Er wordt dus een nieuwe challenge bedacht waarbij het viertal wordt uitgedaagd om te overnachten in de verlaten kliniek Sanatorium du Basil. Een gebouw midden in de bossen van de Ardennen, wat nog echt bestaat… dat heb ik natuurlijk gecontroleerd via Google Maps en inderdaad, het verlaten ziekenhuis waar patiënten met Tuberculose werden behandeld bestaat echt (en is een populaire urbex locatie).

Bloedrituelen

Jason en zijn drie vrienden gaan dus overnachten in het verlaten gebouw. Michael omschrijft zo precies wat zij daar zien, ruiken en voelen dat het haast is of je naar een film kijkt. Of er zelf ook echt bent. Al na het lezen van de eerste twee hoofdstukken is er geen weg meer terug. Niet voor jou als lezer, maar al helemaal niet voor de vier jongeren. Want, wat is er met dit gebouw aan de hand? Hoe kan het dat de kapotte klok weer gaat luiden? Wat voor angstaanjagend ritueel is er uitgevoerd bij het grote pentagram in donkerrood? Maar vooral… hoe kan het dat de live-kijkers op TikTok andere dingen in hun beeldscherm zien dan de vier bezoekers in het sanatorium?

Even denk je dat het spookt in Jasons hoofd als hij ledematen ziet drijven in het bloedrode zwembad… als lezer wil je – moet je – gewoon weten wat er is gebeurd in dit gebouw en vooral ook óf het wel goed afloopt met Nola, Maeve, Nathan en Jason.

Het antwoord op alle vragen krijg je in de loop van dit ontzettend spannende en vooral ook bloederige verhaal. Als je heel beeldend denkt en leest moet je wel tegen bloed kunnen… je bent gewaarschuwd.

TikTokTerror is een echte page turner, een Griezelig Gaaf boek voor Tieners!

Blogtour: Bloedjacht bij TikTokTerror

Schrijver Michael Reefs vroeg GaafvoorTieners niet alleen om zijn boek te lezen en er over te schrijven, hij vroeg ook of we mee wilden doen met de Blogtour. Natuurlijk!

Supergaaf dat GaafvoorTieners op de tiende dag van deze Blogtour de laatste letter bekend mag maken. Hierna kan je écht aan de slag op de site van Michael Reefs, Bloedjacht bij TikTokTerror.

Vind de verloren bloeddruppels en maak de woordzoeker compleet!

 

Heb jij bij alle tien de blogs een letter in de bloeddruppel gevonden? Dan is de woordzoeker compleet en kun je met de overgebleven letters een zin vormen én kans maken op een boekenpakket van Billy Bones. Je vindt alle informatie op bovengenoemde site!

Meer gave weetjes

Ik heb nog een paar gave weetjes over TikTokTerror:

  1. Schrijver Michael Reefs mocht van Billy Bones deze nieuwe horrorserie voor 11+, Creepy Bones, aftrappen. Voor deze serie zal ieder nieuw boek geschreven worden door een andere Nederlandse auteur. Ieder boek is dus ook compleet anders. Michael in zijn mail aan GaafvoorTieners: “TikTokTerror blijft helaas één boek. Het einde is zo’n vreselijk einde wat je ook vaak bij horrorfilms ziet… daar heb ik mijn inspiratie vandaan hahaha.” 
  2. In het nawoord kun je lezen dat Michael zelf aan urban exploring doet en betrad zelf Sanatorium du Basil. 
  3. Je kunt tot en met uiterlijk 21 mei 2024 meedoen met de woordzoeker en kans te maken op een boekenpakket van Billy Bones!