Gaaf voor Tieners

Zet samen een vliegtuig veilig aan de grond met Sky Team

Vliegtuigspotter? Liefhebber van vliegtuig? Wil je piloot worden? Of ben je gewoon dol op spelletjes? 999 Games heeft een gaaf spel: Sky Team. En het is niet zo dat wij het alleen een gaaf bordspel vinden, de vakjury van Speelgoed van het Jaar 2024 vindt Sky Team een goed spel in de categorie Familiespellen vanaf 12 jaar.

Beoordeling door de vakjury

Waarom Sky Team een favoriet is in de categorie ‘Familiespellen vanaf 12 jaar’? De vakjury legt uit: “Sky Team is een coöperatief spel voor twee spelers. Je moet goed samenwerken om een vliegtuig veilig aan de grond te zetten. Als gezagvoerder en copiloot moeten de twee spelers goed communiceren en strategisch handelen om het beste uit hun dobbelsteenworpen te halen. Dat de spelers de helft van de tijd niet met elkaar mogen praten, maakt de uitdaging extra interessant. Sky Team is een knappe mix van een cockpitsimulatie en een spannend spel voor twee.”

 

De GaafvoorKinderen tieners hebben Sky Team gespeeld. En nog een keer gespeeld. En nog eens. De reactie: “Zo gaaf om zelf een vliegveld te kiezen en samen een toestel aan de grond te zetten. Je moet goed overleggen en in het spel toch ook weer niet, want soms mag je niet communiceren. Wat Sky Team echt een gaaf spel maakt zijn de verschillende moeilijkheidsgradaties en dus de oplopende scenario’s. Je wil dit spel blijven spelen! En het toffe: er zijn 21 scenario’s. Dus je kunt voorlopig vooruit!”

Twee spelers

Ook bijzonder aan dit spel: je speelt met z’n tweeën, soms samen en soms tegen elkaar. Samenwerken en winnen. Als piloot en copiloot samen! En leuk voor tieners, maar ook voor volwassnen.

Hoe je het speelt? In Sky Team gaan de twee spelers als piloot en copiloot in zeven ronden het vliegtuig veilig laten landen. Bij iedere ronde mag je kort overleggen voordat je met de dobbelstenen gooit. Daarna… geen communicatie meer én je mag elkaars dobbelstenen ook niet meer zien. Je legt om de beurt een dobbelsteen op bijvoorbeeld de motoren, vliegtuigkleppen, het landingsgestel of de as. Elke gelegde dobbelsteen heeft een eigen voorwaarden en gevolgen. Let er wel op, want je probeert met elkaar samen te werken en de volgorde waarin je collega de dobbelstenen legt, zo goed mogelijk te interpreteren. Zijn alle dobbelstenen ingezet? Zweeft het vliegtuig nog in de lucht? Dan start de volgende ronde. Lukt het om na zeven ronden met de juiste snelheid en in horizontale positie het vliegveld te bereiken? Yes, dan heb je samen gewonnen.

Vind jij Sky Team ook een gaaf coöperatief bordspel voor twee personen?

Dan kun je stemmen op Speelgoedvanhetjaar.nl om jouw favoriet de Gouden Publieksprijs te laten winnen.