Kinderboeken

Gelezen: Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers

Lezen is Gaaf. Ik weet dat niet iedereen daar zo over denkt, maar dan kan ik gerust wel stellen dat je nog nooit een boek van kinderboekenschrijver Michael Reefs hebt gelezen. Hoe hij dat doet, ik weet het niet… maar als je een boek van Reefs in handen hebt wíl je gewoon verder lezen omdat je vanaf de eerste regel het verhaal in getrokken wordt. Dat gevoel had ik jaren geleden al bij het eerste boek in de serie De Bieb-bende (sinds 2013) en ook nu met de lancering van de nieuwe serie Storm & Bliksem sta ik versteld van het fantasierijke en spannende verhaal. De 186 pagina’s van dit kinderboek waren uit voor ik het wist. En ik wil meer weten over de broers Storm en Bliksem… gelukkig gaat dat gebeuren want aan het eind van het avontuur is het duidelijk dat er een vervolg komt.

Blogtour

Okay, het mag duidelijk zijn: ik vind Michael Reefs een gave en getalenteerde kinderboekenschrijver. Dus, toen hij GaafvoorKinderen vroeg om met De grote Storm en Bliksem blogtour mee te doen en het allernieuwste boek te lezen, was het antwoord natuurlijk JA. In totaal zijn er 14 bondgenoten in deze blogtour, die op 1 oktober 2023 van start is gegaan. In de socials en blogs van de eerste 8 bondgenoten kun je een plaatje met mysterieuze letters vinden. Als je deze letters in de juiste volgorde zet, komt er een woord uit. Via https://stormenbliksem.nl/blogtour/ kun je een formulier downloaden waarop je de woorden invult. Als je alle 8 woorden juist hebt ingevuld, lees je een eeuwenoud woord in de oranje vakjes. Met dit woord kun je sinds 9 oktober naar het interactieve (game) deel op de website. In deze ‘game’ zijn 6 kristallen te zien… en nu is GaafvoorKinderen belangrijk… want op het plaatje bij dit bericht staat het woord (in spiegelbeeld) waarmee je het kristal kunt kraken. Als de zes kristallen gekraakt zijn, kun jij op de laatste dag van de blogtour proberen het Hemelportaal te verzegelen, zodat de gevaarlijke Rafnodi er niet in slagen het portaal te vernietigen. Missie geslaagd! En dan, dan maak jij kans op een waanzinnige prijs! 

Boekenpakket

Heb jij alle stappen van de blogtour gedaan? Dan maak je kans op een boekenpakket van Billy Bones. Je laat daar je gegevens achter en op 29 oktober wordt de winnaar van dit pakket bekend gemaakt op de Facebook en Instagrampagina van Storm en Bliksem.

Bekijk en kraak dus het woord in het plaatje. Dit staat ook op het GaafvoorKinderen-account op Facebook en Instagram. Succes met het verzegelen van het Hemelportaal! Extra gaaf… Michael Reefs geeft via GaafvoorKinderen 1x zijn nieuwe boek Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers weg. Hoe je kans maakt… staat onderaan dit bericht. Eerst wil ik heel graag meer over het boek vertellen! 

Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers

Zoals vaak wil ik de boekbespreking beginnen met de cover. Er gebeurt heel veel op de voorkant van Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers. Voor mij is dat heel aantrekkelijk, want ik zie een angstaanjagende draak met een kind die zijn voet op een roodkolkende scheur zet. Vlakbij is een scherpe poot te zien en er zweeft een groot schip in een storm met bliksemschichten op de achtergrond. Wow, veel informatie… Op de achterkant van het boek geeft uitgeverij Billy Bones in drie woorden meer prijs over het verhaal: gamen, avontuur, actie.

Dan sla ik het boek open en zie een plattegrond van Luxos het Rijk van het Licht. Ik bestudeer de tekening, maar word nog niet veel wijzer over De oude eilanden, Windora, Windbergen, De Tijdloze Moerassen, Het Geheime Eiland, Tropos en alle omringende eilanden. Ik begin dus met het verhaal, waarbij je aan de hand van een afbeelding van een bliksem- of storm-teken ziet wie van de twee tweelingbroers het avontuur vertelt. Het allereerste hoofdstuk beleef je vanuit de 13-jarige Skye, een bijzonder personage.

Gamen met VITRA-VR

Storm en Bliksem beleven een episch avontuur zodra zij de VITRA-VR bril die zij voor hun verjaardag krijgen opzetten. De jongens zijn, waarschijnlijk net als hun lezers, dol op gamen… en krijgen van hun vader deze speciale VR-bril om de nieuwste game te testen. Cool idee, een vader die games maakt! Natuurlijk gaan Storm en Bliksem meteen met de speciale bril op de game Skybattle spelen. Ze zien waanzinnige dingen met de VR-bril op en zo ontdekken ze – na een potje vechten tegen Balgura’s en Morlimpus (ja, als je het boek leest kom je veel fantasievolle namen tegen en je gaat ze steeds gemakkelijker lezen) – een speciale munt aan een ketting. Met deze munt openen ze een bijzondere poort en zien de jongens opeens hun moeder weer. Ontzettend speciaal want de moeder is een paar jaar geleden uit hun leven verdwenen. Zij heeft zichzelf voorgeprogrammeerd in de game zodat ze haar boys een opdracht kan geven om naar Aeropolis, een rijk boven de wolken, te reizen.

In dit Hemelrijk is een lichte en duistere kant én liet het volk twee bijzondere kristallen maken: het Maankristal en het Zonnekristal. Boven de wolken is een strijd om het eeuwenoud kristal. Storm en Bliksem moeten er alles aan doen om het kristal veilig te stellen! Via een portaal komen ze in deze andere wereld terecht en vechten ze met luchtpiraten, de Cloudsurfers, tegen Valanters en wachters. Samen met het mysterieuze meisje Skye die het Zonnekristal bij zich heeft.

Ik ga niet verklappen wat er verder allemaal gebeurt, hoe Storm en Bliksem dit avontuur beleven en óf het lukt om het kristal te beschermen en de duisternis weg te houden. Dát moet je vooral zelf gaan lezen en beleven.

Méér dan lezen!

Wat ik naast de kinderboeken van Michael Reefs zo waardeer, zijn altijd de extra’s in en bij zijn boeken. Zo heb ik enorm genoten van de serie De avonturen van Bram. In dit boek staan QR-codes waarmee je naar de reisbestemmingen van Bram gaat en informatie over de landen en locaties vindt. En na het lezen van de boeken over De Tempeljagers ben ik bij de exclusieve Tempeljagersclub gegaan. Voor de twaalfdelige serie De Bieb-bende heb ik regelmatig de trailers bekeken en via de QR-codes online extra informatie gekregen. Supertof hoe Michael telkens weer op een leuke manier de boekenwereld verweeft met online zijn. Dat is hem nu ook weer gelukt om mij meer te laten doen dan in het boek over Storm & Bliksem te lezen. De boektrailer bekeek ik via Youtube én ik deed op de site Stormenbliksem.nl de test of ik bij het Rijk van het Licht of bij het Rijk van de Duisternis hoor. Stiekem ben ik wel blij met de uitkomst en hoor ik bij het Rijk van het Licht.

AFGELOPEN - Wil jij kans maken op het kinderboek Storm & Bliksem en de Vlucht van de Cloudsurfers? 

Natuurlijk probeer jij via de blogtour de Hemelpoort te verzegelen, dan maak je kans op een heel boekenpakket via Billy Bones.

Doe vooral ook mee met de GaafvoorKinderen-actie en maak kans op boek 1 in de serie van Storm & Bliksem.

Vraag: Op welke dag en waar presenteert Michael zijn nieuwste boek Storm en Bliksem?

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Prijzen zijn nooit inwisselbaar voor geld of andere producten! Winnaars ontvangen bericht van ons.

De winnaar is: Donna V uit Cappelle aan den IJssel.