Gaaf voor Kinderen

Hooiii Pippi Langkous

Die stoere, grappige, lieve Pippi Langkous vind ik echt gaaf. De boeken, films… en nu ook de échte Pippi. Ik heb haar namelijk in het echt gezien! In het Zweedse Astrid Lindgrens Wereld. Het vrolijke meisje met de rode vlechten en hangende kniekousen loopt hier echt rond. Sterker nog, Villa Kakelbont kun je bezoeken. Het is namelijk een park, in Vimmerby. In deze Zweedse plaats groeide Astrid Lindgren op, de schrijfster van Pippi Langkous. Ik bezocht haar huis en nu snap ik echt wel hoe zij de verhalen bedacht. Schrijfster Astrid schreef veel meer dan Pippi Langkous. Daar was ik natuurlijk thuis al achter gekomen, dus lazen wij over Michiel van de Hazelhoeve, Ronja de Roversdochter en de Gebroeders Leeuwenhart. Waanzinnig leuke verhalen.

Speen bij Pippi achterlaten

Handig ook om die verhalen van Astrid Lindgren alvast te kennen, want in het grote park van Astrid Lindgrens Wereld worden scènes uit de boeken nagespeeld. Bij Villa Kakelbont kun je bijvoorbeeld zien hoe Pippi met Annika en Tommy een avontuur met piraten beleefd en in het supernieuwe Katthult beleeft Michiel met zijn familie een gedeelte uit het boek. De voorstellingen zijn Zweeds gesproken en ik versta daar geen sikkepit van, maar de avonturen begrijp je gewoon heel goed. Na de voorstelling kun je met de beroemdheden op de foto en in de huizen – of bijvoorbeeld het schuurtje met houten beeldjes – rondkijken. In Villa Kakelbont zie ik het bed van Pippi, haar speelgoed, kleding aan de waslijn en de schatkist… deze is niet gevuld met goud, maar met fopspenen! Wauw, stel ik zou nog ‘foppen’ dan kan ik hier mijn speen bij Pippi achterlaten. Een goede reden om te stoppen. 

 

Meer dan Pippi

Samen met mama loop ik een dag lang door Astrid Lindgrens Wereld en beleef veel avonturen, speel op mooie speeltoestellen, eet een heerlijke wafel met bessen, speel met watertoestellen, ren en klim bij de voetjes-van-de-vloer baan, shop een Meneer Nilsson knuffelaap en ik post in een heus oud postkantoor een kaart aan mijn zusje thuis. Op die ansichtkaart wordt een originele stempel van Astrid Lindgrens Wereld gezet. Er is hier natuurlijk veel meer dan alleen Pippi. Juist ook in het bos, waar het op een warme dag als deze goed toeven is, valt veel te beleven. Bij de Gebroeders Leeuwenhart maak ik een spannend avontuur mee en Ronja de Roversdochter woont in een groot ‘kasteel’ de Mattisburcht. Via een hangbrug komen we in dit verhaal en ik klim zelfs naar het torenkamertje. Grappig vind ik het ook om door de Kleine Stad te lopen. Ik ben deze dag namelijk onwijs gegroeid… Ik kijk zo op de eerste verdieping bij alle huizen naar binnen. Het lijkt wel een beetje Madurodam. Grappig vind ik de snoepwinkel waar Pippi 18 kilo snoep kocht. Ik kijk via het raampje naar binnen en zie haar.

Langer blijven

Wij hebben een zalig zonnige dag en net als veel Zweden zelf gaan we picknicken op het gras. Het is echt heel relaxt. Een aanrader! Ik zou zo nog een dag willen gaan, maar wij reizen morgen naar andere gave dingen in Zweden. Maar wil je langer in het mooie park blijven dan kun je logeren op de naastgelegen camping; eigen tent of caravan mee, of in een eenvoudig campinghuisje slapen. Wij slapen net even iets luxer in Oxgarden, een prachtige locatie op zo’n tien minuten lopen vanaf Astrid Lindgrens Wereld. Dit is een kleinschalig appartementen parkje, waar je in de binnentuin gezellig met andere bezoekers aan picknicktafels kunt eten – en vooral voor de kinderen spelen. Grappig, want je kunt in het restaurant eten bestellen en buiten (of binnen) voor je eigen appartement opeten. Natuurlijk kun je ook zelf iets koken.

Voor meer informatie over Astrid Lindgrens Wereld klik je op www.alv.se/nl en voor info over Zweden op www.visitsweden.com.

Wil je meer weten over mijn reis door (het zuiden van) Zweden dan kun je ook nog verder lezen. Over onze ervaring in Nils Holgerssons Wereld en bij de zuurstokkenfabriek in Gränna aan het Vättermeer.