Gaaf voor Kinderen

Avontuur in Nils Holgersson’s Wereld

Na ons indrukwekkende (maar prijzige) bezoek aan het ontzettend leuke themapark Astrid Lindgrens Wereld (Astrid Lindgrens Värld) in Vimmerby, in de Zweedse regio Småland rijden we verder. (wil je weten hoe onze ervaring bij Pippi Langkous was, klik dan hier) Maar niet voor we het huis van de beroemde schrijfster hebben bezocht, Astrid Lindgren´s Näs. Als je hier loopt herken je meteen veel passages uit de boeken en films. Speciaal voor ons worden de deuren van het woonhuis zelfs geopend en zien wij waar Astrid opgroeide. Zo bijzonder! Daarna bezoeken we het museum waar we via een koptelefoon nog veel meer over het leven van Astrid Lindgren leren. De tentoonstelling is goed opgezet met overal scènes uit het leven van de schrijfster en uit haar boeken. Voor kinderen is dit museum ook echt gaaf. Na ons twee dagen ondergedompeld te hebben in de fantasiewereld van Astrid, stappen we zoals gezegd in de huurauto en rijden door de bossen van Zweden. Op weg naar een andere themapark: Nils Holgersson’s Wereld (Nils Holgerssons Värld) in Södra Vi. Wat zijn wij blij met ons navigatiesysteem!

 

Zweden is zo anders dan Nederland. Je kunt in dit rustige en uitgestrekte landschap minuten lang rijden zonder een andere auto tegen te komen. Wij zien dan vooral veel groen Veel verschillende kleuren groen! En... een groot bruin hert (of is het een ree) wat opeens best wel vlak voor onze auto oversteekt. Dat is even schrikken, maar het voelt ook wel dat het er in Zweden bij hoort. Nu nog op zoek naar een eland. Maar dan zijn we opeens op plaats van bestemming. We parkeren de auto op het ruime parkeerterrein en wandelen naar een groot geel Zweeds bouwwerk, een schitterend entree. Oeps, het park blijkt nog gesloten. Dit geeft ons de gelegenheid om de naastgelegen stuga’s te bekijken. Direct naast het Zweedse cultuurpark staan houten blokhutten waar je met het gezin kunt overnachten. Ideaal!

Familiepark

Na wat rondkijken in de omgeving, lopen Mees (7) en ik de eigenaar van Nils Holgerssons Wereld tegen het lijf. En wat blijkt… het is een Nederlander! Hij heeft met zijn familie dit cultuurpark overgenomen en opent met plezier voor ons – vroeger dan die dag gepland – de deuren. Wat ons meteen opvalt… waar is Nils? Het blijkt dat het kleine mannetje met het rode mutsje helemaal niet zo bekend is in Zweden. Sterker nog, hij wordt geassocieerd met school- en studieboeken. Dat zien wij in het kleine museum op het park. Wij vinden dat een contrast met ons gevoel, want zeker mama heeft bij Nils Holgersson een gezellig beeld voor ogen omdat kleine Nils met zijn gans als tekenfilm op televisie was. Anyway, het themapark is zeer divers. Het is een Zweeds cultuurpark, Familiepark en Adventure Park. En dat alle drie voor 1 redelijke prijs. Wij starten met een wandeling langs miniatuur huizen. Een soort Madurodam, maar dan alleen met bekende (en minder bekende) bouwwerken uit Zweden. Alle provincies zijn aanwezig en er valt op de borden veel te lezen over de cultuur. Dan komen we aan bij het Family Activity Park, waar Mees in een trapauto stapt. Leuk! Bij beter weer (lees: droog) zouden we ook een tochtje met de waterfiets kunnen maken, maar zoonlief blijkt al snel iets leukers te hebben ontdekt. Een indoor laser- en jagerspel. Hier kan hij schieten. Tja, jongens. Ik als mama zal dat wel nooit helemaal begrijpen. 

 

Klimmen

Iets verderop in het park hebben we tussen de bomen een klimparcours ontdekt. Mees wil dit wel proberen en krijgt een veiligheidstuigje aan en klimt de boom in. Gelukkig onder Nederlandstalige begeleiding. Hij pakt de ‘lage’ baan, tussen de bomen op een hoogte tot 3,5 meter. Wij vinden dat hoog genoeg. Best stoer hoe hij van boom naar boom slingert en uiteindelijk via de kabelbaan weer met beide benen op de grond beland. De hoge baan gaat tot 9 meter en mag beklommen worden als je ten minste 1.20 cm bent. Met dit parcours ben je wel even bezig want er zijn 15 segmenten en 3 kabelbanen. Vandaag is het rustig in het park en is die baan gesloten.

Mees vindt het klimmen gaaf, maar het liefst maakt hij nog een rondje in het Family Activity Park, of beter gezegd op de indoor schietbaan waar hij fictief op een eland jaagt. Je zou je hier met gemaak een dag kunnen vermaken, want er is ook een midgetgolfbaan en er is genoeg ruimte voor een picknick (of lekkere lunch in het restaurant). Ons dagdeel zit er al op en na een intensieve en leerzame ochtend is het tijd om verder te gaan. Op naar Gränna om het ‘geheim’ van Polkapojkarna te ontdekken (dat lees je hier verder).

 

Meer informatie over Zweden lees je op www.visitsweden.com.

 

Nils Holgerssons Wereld,

het huis van Astrid Lindgren

en Astrid Lindgrens Wereld.

Tekst: Marije Smit