Gaaf voor Kinderen

Eindeloos spelen in de speeltuin

Wat gaan we op een studiedag doen? Nou, als het zonnig (of droog) weer is dan gaan we op een studiedag naar de speeltuin! Naar de grootste van Europa…
Van boven
Het is een woensdagochtend en wij denken één van de weinigen te zijn die naar de grootste speeltuin van Europa gaan. Op het parkeerterrein staan echter wat bussen van schoolreisjes, maar als we via het parkje lopen en binnen tien minuten bij de ingang van Linnaeushof staan dan blijkt dat het echt niet enorm druk is. Het is een groot park, dus er is veel ruimte. Wij wandelen via Bennie’s Winkeltje (Bennie het konijn is de mascotte van het park) langs de monorail. Vanaf vier meter hoogte trap je in de monorail al fietsend boven het Pioniersdorp en zie je alles van boven.
Na zo’n autorit is het tijd voor een bezoek aan het toiletgebouw en daar komen we via het horecagebouw en de indoor speeltuin (met botsauto’s). We maken gratis gebruik van de wc, pakken een kop verse koffie en koude slush puppy mee en lopen door naar de Waterspeeltuin De Oase. De zon schijnt en het is nu nog aangenaam rustig. De grote hammamdoeken worden neergelegd en de kinderen van groep 4 kleden zich snel om, in zwemkleding.


De Oase
De Waterspeeltuin heet De Oase en het is een groot waterspektakel met glijbanen, watersproeiers en een enorme emmer water die over je heen kan vallen. Ook voor jonge kinderen valt er genoeg te beleven en te spetteren. Het water is tot kuit/kniehoogte dus voor de groep kinderen – van 7 en 8 jaar – waar wij mee zijn veilig. Voor jongere kinderen is er een gedeelte in het waterspeelpark waar veel bankjes staan zodat de ouders dicht bij hun kinderen zitten.
Dolle pret en spelen met water in een vrolijke omgeving, want er staan grote dromedarissen en palmbomen.
Linnaeushof, Europa ’s grootste speeltuin
Linnaeushof bestaat inmiddels ruim 50 jaar en is altijd trouw gebleven aan dit concept van actief vermaak. Tegelijkertijd hebben vele ontwikkelingen er voor gezorgd dat het aanbod van speeltoestellen en voorzieningen ook blijft aansluiten bij de huidige normen en vooral wensen van de bezoekers. Wat wij zo gaaf vinden aan de speeltuin? De afwisseling van ‘ouderwetse’ speeltoestellen zoals schommels, draai- en klimtoestellen met moderne speelthema’s zoals een hindernisbaan, trampolines en zelfs karts (extra bijbetalen). Dit maakt het een speeltuin voor zowel hele jonge kinderen als voor tieners.


Spelen, spelen en nog eens spelen
De ‘grootste speeltuin van Europa’ telt meer dan driehonderdvijftig speeltoestellen en attracties. Onze kinderen ontdekken tijdens ons bezoek bijvoorbeeld de kabelbanen, trampoline-& luchtkussencentrum, treintje, waterfietsen, klimwand en de Toffe Toren waarbij ze zichzelf wel 9 meter omhoog hijsen.
Voor de allerkleinsten is er Dreumesland: een veilige speelomgeving met minispeeltoestellen. Jonge kinderen vermaken zich ook zeker rondom en in de Wortelberg. Eindeloos spelen en er is een wensput, een heuse wortelwasmachine, een speelstraat en een zelf bewegende lachspiegel. En hier treedt speeltuinmascotte Bennie Broek elke dag op. Een fotomoment!
Ook gaaf: minigolf. Meteen naast de entree is – onder de bomen - een 18-holes minigolfbaan te vinden (wel extra betalen).

Veel plezier
Tijdens ons bezoek wisselen de kinderen het spelen met water in De Oase steeds af met spelen in de speeltuin. Zo gaan ze bij het Piratennest even een rondje trappen op de waterfiets om daarna de elf meter hoge toren te beklimmen en via de junglebrug heen en weer te lopen. Wat hebben ze veel plezier!
Voor wie graag met zand speelt is er ook genoeg keus, maar onze kinderen gaan nu liever naar het Verkeersdorp. Hier stappen ze in driewielers en rijden langs de benzinepomp, brandweerkazerne en politiebureau. Het is bedoeld voor jonge kinderen, maar het blijft ook leuk voor kinderen van 7 en 8 jaar, zo blijkt. Zij kunnen meteen hun verkeerslessen van school toepassen met de verkeersborden.
Rolstoeltoegankelijke speeltoestellen
Kinderen met een handicap staan bij speeltuinen veelal aan de zijlijn. Bij de inrichting van speelplekken wordt helaas nog weinig rekening gehouden met hun belemmering. In Linnaeushof staat al jaren een aantal rolstoeltoegankelijke speeltoestellen en attracties zoals een rolstoelwip en een zandspeelhuisje. Er is een veerwip die geschikt is voor minder validen vanwege extra hand- en voetsteunen. Ook is er een toestel met een groot schommelnet geplaatst, waar zowel zittend als liggend op geschommeld kan worden. Een klank-rad met dierengeluiden is geplaatst op rolstoelhoogte. Bijzonder is ook zeker de rolstoeltrampoline.Dankzij de paden van klinkers, tegels en asfalt is de hele speeltuin goed bereikbaar. Er zijn geen obstakels of grote niveauverschillen en uiteraard is er ook een invalidentoilet.
De studiedag in de speeltuin vliegt voorbij! Moe maar ontzettend voldaan verlaten we vlak voor sluitingstijd Linnaeushof.