Gaaf voor Kinderen

In de achtbaan met VR-bril

Tot voor kort hadden wij nog niet kennisgemaakt met het fenomeen van met een VR-bril op in een achtbaan. In het Duitse attractiepark Europa-Park (in het Zwarte Woud, in de plaats Rust) kan dat. Wij bezochten dit pretpark in Duitsland en liepen op één dag door Griekenland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Nederland, Rusland, Engeland, Ierland, Zwitserland, IJsland, Scandinavië, Portugal, Spanje en Oostenrijk. Te gek!

Twee poortjes
In Oostenrijk maken wij kennis met de Alpenexpress. Zo op het eerste oog een gewone treintjes achtbaan. We gaan in een korte rij staan (tien minuutjes) en bij de poortjes zagen wij wel al dat er keus was: Alpenexpress Enzian of Alpenexpress Coastiality. Wij kozen voor het linker poortje (Enzian), geen idee waarom. Het bleek een goede gok want, zo zien wij vanuit de rij, voor het andere poortje moet je een extra kaartje kopen. Nog steeds geen idee over het hoe en wat, zien wij wel dat er achterin de trein met mijnkarren mensen met een VR-bril op instappen.
Wij krijgen geen bril op en genieten van de snelle treinrit door de bergen en we genieten van de duik de diamantengrot in. Daar schrikt de 9-jarige dochter een beetje van en als we bij het beginstation doorrijden gaat zij zenuwachtig lachen. We maken het rondje in de achtbaan twee keer. Perfect, want nu weet zij een beetje wat er gaat komen en geniet zij van de hele rit in de mijnkar.
Virtual Reality bril
We zijn nu natuurlijk wel nieuwsgierig hoe het werkt met de Virtual Reality bril. Er staat een houten, Oostenrijks chalet waar we tickets van 2 euro kunnen kopen voor de VR-beleving in de Alpenexpress Coastiality. Er is keus uit diverse films en dat blijkt nog best lastig kiezen. Ik neem de het Schellen Ursli avontuur door de bergen van Zwitserland. Marcel kiest voor de VR-ervaring Alpha Mods P.D. met een futuristische politie eenheid. De kinderen (9 en 12 jaar) zijn niet van die durfalls dus zij gaan voor nog een gewone rit in de achtbaan.

Bijzondere ervaring
Met onze ticket krijgen we, weer na een korte rij, een VR-bril bij het loket en daar wordt de set ingesteld op de juiste film en eventueel op taal. Alleen al de ervaring om met een VR-bril in een achtbaan te gaan zitten is top. Maar dan gaan we van start. Mijn avontuur met Schellen Ursli start in de sneeuw en bij ieder bocht die Ursli en zijn vrienden in de snelle afdaling maken, gaat de achtbaan ook net een bocht in. Wauw, de virtual reality ervaring is volledig afgestemd op de bewegingen van de treinachtbaan.
Ik gil het uit van de pret, want wat ik allemaal zie is zo mooi. Alles beweegt mee in de 360-graden film, ik kijk mijn ogen uit. Mijn zoon naast mij lacht zich rot, zeker als ik roep “pas op voor die hond”, want hij ziet geen hond, hij ziet de diamantengrot tijdens de achtbaanrit. Hilarisch.
Het is gewoon jammer als de achtbaan na twee rondjes tot stiltand komt. Marcel is nog beduusd van zijn VR-ervaring met Alpha Mods P.D. die op jacht was naar de slechterik! Wat een bijzondere ervaring.

Eigenlijk willen we de film met beertje Paddington ook wel graag zien. Of het VR-avontuur, gebaseerd op de 4D film 'Het geheim van Slot Balthasar' waarbij je in het mijnkarretje een rit op de rug van een draak maakt. De film waarbij je als een piloot over landschappen vliegt, de ‘Sky Explorers’ zal ook fantastisch zijn.
Voor nu beslissen we om verder door Europa-Park te gaan, want er valt zoveel te ontdekken. We gaan op naar de attractie Voletarium waarbij je ook over dorpen en landschappen vliegt. Daar hebben we die VR-bril niet voor nodig.
Maar de attractie Alpenexpress met VR-bril in de achtbaan staat zeker in onze top 5 van favoriete attracties in Europa-Park.