Gaaf voor Kinderen

Bijzonder goed boerenleven op Texel

altalt

Dat melk van koeien komt leerden wij al eerder bij het Betere BoerenBed. Bij boerderij de Pippert hielpen we namelijk met koeien melken. Nu gingen we een weekend naar de karakteristieke, rietgedekte boerderij, de Lindehoeve, op Texel. Een echt Texels schapenbedrijf. Alleen de overtocht met de ferry vanaf Den Helder naar Texel is een feestje op zich. In een klein half uur sta je op het Waddeneiland Texel en voelt het direct als vakantie. Op naar Den Hoorn, naar ons Betere BoerenBed. Onderweg zien we al heel veel schapen met lammetjes. Het is immers mei…

altalt
Houtkachel aan
Een weekend lang gaan wij genieten van het boerenleven, dus dat betekent voor ons kaplaarzen mee. Het had immers de laatste dagen geregend. Boer Carlo begroet ons en showt ons de boerentent waar wij twee nachten gaan slapen. Als verrassing staat er voor de tent een konijnenhok (normaliter moet je een privé konijn bij de boeking reserveren). Aan de vier kids die mee zijn: “Willen jullie het konijn dit weekend goed in de gaten houden en verzorgen? In de tent staat in het Bolletje blik voer.” De kinderen gaan direct aan de slag. Eigenlijk willen ze het konijn, dat later tijdens dit weekend Happie wordt gedoopt, uit het hok halen om te knuffelen. Papa en mama willen liever dat de kids het konijn in het hok aaien. Boer Carlo laat ons niet veel later de ‘geheime’ hut bij het weiland zien. Hier mogen alle kinderen die bij de Lindehoeve verblijven lekker spelen. Rondom de tien BoerenBed tenten, alleen met een vogelnaam, staan skelters en is een dierenweide met konijnen en kippen. Wij slapen in Marel (grutto) en inspecteren de tent nog eens. Bij de houtkachel staat een kist hout, dus eerst maar eens het vuur opstoken. De kou trekt dan snel uit de tent. Meteen die ketel met water even vullen in ons keukentje om een kop thee te zetten. De kids hebben in tussen geloot wie er de eerste nacht in de bedstee mag slapen en wie er boven of onder in het stapelbed mag.

altalt

Vers eitje
Terwijl de kids het boerenterrein gaan verkennen pakken wij de spullen uit en geven alles een plekje in deze grote, ingerichte tent. Buiten is het vrij fris, maar toch komt die koelkist (waar je bevroren kruiken in legt) goed van pas om de meegebrachte pan macaroni in koel te houden. En een echt Texels biertje in te plaatsen. Het kopje thee drinken we binnen aan tafel en we lachen om het leuke hartje in de deur van de ‘poepdoos’. Hierachter is de wc te vinden, die geinig ‘ouderwets’ is gemaakt. Blij komt het eerste kind binnen gerend met een vers eitje. “Gevonden in het kippenhok” tettert hij. Nog vijf te gaan, willen we morgenochtend allemaal een eitje hebben. Maar ach, lukt dit niet, dan kopen we gewoon in de boerenlandwinkel de extra eitjes. Dit winkeltje bij het Betere BoerenBed draait volledig op vertrouwen in de klant. Iedereen mag namelijk zelf de boodschapjes, waaronder veel Texelse producten, uit het schap halen en in het schrift schrijven. Bij het uitchecken reken je af. Wij bestellen de broodjes voor de volgende ochtend en genieten van de avond. Het koelt snel af en die meegenomen kruiken zijn ’s avonds in bed geen overbodige luxe.

alt Flesje geven
De volgende dag spelen de kinderen met hun nieuwe vrienden. Voetballen, skelteren, waterpompen en hout halen. Ze hebben het druk. Om 10 uur mogen onze vier koters bij boer Carlo in de stal komen om de jonge lammetjes een fles melk te geven. Stipt 10 uur zijn we van de partij en Carlo vertelt: “Wij fokken hier al meer dan 100 jaar schapen van het Texelse ras en ook wij houden bijna 400 fokooien, jaarlingen en rammen op onze 23 hectare grasland rond de boerderij. Wij krijgen in het voorjaar dus veel lammetjes. Dit lammetje wilde niet goed bij zijn moeder drinken en het andere lammetje stond al in de wei maar dronk water en wil nu geen melk meer. Vandaar dat ze de fles krijgen.” Zoonlief neemt het flesje over en geeft het lammetje een slok. De andere kids volgen, tot we bij het lammetje dat water heeft gedronken komen. Deze wil niet en het kost mij (mama) heel wat moeite om dit kleine lieverdje z’n flesje leeg te laten drinken. Maar wat is het gaaf om lammetjes melk te mogen geven. Nu zien we meteen ook dat schapen alleen tanden aan de bovenkant hebben… We leren ook dat je bijvoorbeeld uit de wol van een schaap prima handencrème kunt maken en waarom dekbedden met Texels schapenwol zo beroemd zijn.

 
altalt

Happy
Boerin Carien is er ook bij gekomen en zij vertelt dat we de pony Beer en ezel uit de wei mogen halen om bij het Betere BoerenBed te borstelen. Dat hoef je de kinderen geen twee keer te vertellen, want weg zijn ze. Het weiland in. Paps loopt er achteraan met een touw. Beer loopt niet veel later gewillig mee naar onze Marel. De meiden rennen al terug naar de stal om borstels te halen. De jongens rennen er achteraan en komen daarna terug met een spannend verhaal: ze hebben Happy het paard geaaid. De oudste kan al goed lezen en zegt: hij heet Happie! We moeten lachen om deze naam en vanaf dat moment heten alle dieren op de boerderij Happie. De pony krijgt een goede borstelbeurt en de kinderen rijden een rondje op de rug van Beer. Deze vindt alles goed, de ezel is inmiddels met veel moeite ook uit de wei gehaald. Carien komt er bij: “De ezel doet z’n naam eer aan, want hij is best koppig. Maar wel lief! Vanmiddag gaan we de lammetjes voeren, dus als jullie willen helpen…” Yes! Ze vertelt verder: “Het is ook leuk om het scheren van de schapen mee te maken, maar dat doen we later in het jaar. Ook laten we wel eens zien hoe het ‘drijven’ van de ooien door getrainde border collies gaat. Er is altijd veel te beleven op de boerderij.”

altalt

Strand
Joepie, het tweede kippenei is gevonden. Dus dat wordt vanavond pannenkoeken bakken op de houtkachel. Melk kunnen we supervers bij de buurman halen en zo staan we ’s avonds in de tent wel ‘even’ te bakken. Een heerlijke geur verspreid zich door de tent. De kids zijn de volgende dag vroeg wakker, want er moeten weer eieren worden gezocht. Ach, ze trekken zelf de kaplaarzen aan en een trui of jas over de pyjama aan, en weg zijn ze. Dat is het goede boerenleven. De jongens komen nog even verslag doen van een schaap wat zij op de weg hebben zien staan. Boer Carlo vertelt later inderdaad dat er een schaap langs het hek was gekropen. We maken die dag nog een uitstapje naar het natuurgebied ‘De Duinen van Texel’. Prachtige duinen met bossen, heidevelden en een heerlijk breed strand. Het is weer feest! Texel heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, maar daar komen we amper aan toe. Aan het eind van de dag eten we nog een ijsje bij Labora https://www.ijsboerderijlabora.nl/ en dan maken we een klein afscheidsrondje langs alle boerderijdieren. Met een eenvoudig ‘dag Happie’ zijn ze allemaal gedag gezegd en besluiten we met z’n zessen unaniem: wij komen terug! Zowel bij de vriendelijke boerenfamilie van De Lindehoeve als bij locaties van het Betere BoerenBed (want er komen steeds nieuwe bij, zoals de geitenboerderij in het Noord-Hollandse Wijdenes en het Historische Groentehof in Limburg).

alt

 

BoerenBed, de meest bijzondere familievakantie van Nederland

 

Tekst en beeld: Marije Smit