Gaaf voor Kinderen

Met Farmcamps logeren bij de boer!

altalt

Het zogenaamde glamping… wij zijn er dol op. Heerlijk vrij zijn op een camping, maar wel slapen in een echt bed en voorzien van vele gemakken. En ook nog eens logeren op een boerenbedrijf. De boerencamping dus. Dat klinkt misschien niet meteen heel comfortabel, maar met Farmcamps is dat echt giga-geweldig. De organisatie Farmcamps opende eind juni ‘de deuren’ en wij gingen meteen de safaritent uittesten. Bij boer Johan en boerin Lucie in het Friese Oldeholtwolde. Zij runnen een melkveehouderij met circa 35 koeien en zo’n 30 kalfjes. Tweemaal per dag wordt er gemolken en dat bekijken wij vanaf de tribune voor de melkput natuurlijk even. De allerjongste kalfjes krijgen een fles en als we dat gezien hebben duiken we de Hooi Hooi Speelschuur in. Er valt zoveel te doen op deze boerencamping De Geele Bosch genaamd. Dus, laat ik bij het begin beginnen…

altSchatkist met speelgoed

“Hooi, hooi!” Vrolijk heet boerin Lucie ons in de boerenlandwinkel/bar/ijssalon/receptie welkom. We beginnen uitstekend, met een boerenijsje. De kids kiezen voor aardbeien, de volwassenen voor stracciatella. Dan op naar de safaritent Bauke genaamd. Niet veel later horen we van één van de drie bedenksters/oprichtsters van Farmcamps dat alle tenten op de campings de namen van de kinderen van de drie dames hebben gekregen. Altijd leuk om te weten. In de deuropening blijf ik even staan, want wat ziet het er mooi uit binnen. Een houten bank met rode kussens, een keukentje, twee 'slaapkamers', een eettafel (met daarop een gezellig welkomstpakket, plus een handgeschreven kaart met ‘de boeren groetekes’). Wow, er zijn twee stapelbedden! Dat wordt gezellig keten vanavond met mijn zusje en vrienden. En er is een tweepersoonsbed. Mijn zusje staat bij een gekleurde, houten kist. We openen ‘m… te gek! Deze schatkist is helemaal gevuld met speelgoed, van een voetbal tot puzzel en van een voorleesboek tot een gezelschapsspel en schep.

Boem, ik geef een trap tegen die bal en we rennen het speelveld op, zuslief gaat naar de schommel.

alt

Boerengezelligheid

De eerste avond worden er natuurlijk pannenkoeken gebakken in de keuken. Voor een lokale jam en wijn kunnen we terecht in de boerderijwinkel. Dat roseetje kan gewoon naast de melk en eieren in de koelkast in deze safaritent. Ideaal zo’n volledige keuken. Alleen mag ik geen water uit de kraan drinken, want dat wordt geregeld met watertanks (leuk klusje voor de mannen om te legen en te vullen). In de keuken vinden we ook een plastic tafelkleed om buiten op tafel te leggen. Het ziet er meteen gezellig uit en niet veel later zitten we met alle ‘bewoners’ van de Farmcamps safaritenten rondom het kampvuur. Samen met mijn vrienden sprokkel ik wat hout en zoeken we een lange tak om marshmallows aan te prikken en boven het vuur te roosteren. Zalig. Rozig vallen we in slaap en mama heeft verteld dat áls we ’s nachts wakker worden en we moeten plassen, dat we op het chemisch toilet mogen. Voor alle hoge nood overdag gaan we gewoon naar het sanitair gebouw van de camping. Het is juist ook zo tof dat je lekker op een boerencamping bent waar ook gasten staan in tenten of caravans en je dus gebruik kunt maken van de camping faciliteiten.

alt

Ontbijt aan de tent

We laten ons echt verwennen, met een ontbijt aan de tent service. In een gezellige houten kist met als ‘deksel’ een rode boeren bonte zakdoek wachten broodjes, croissants, melk, fruit en jus d’orange op ons. Een perfect begin van de dag. Ik was dan wel vroeg wakker, mijn twee vrienden en zusje sliepen wat langer uit. Ik hoor de haan, figuurlijk, altijd vroeg kraaien. Maar na het ontbijt duiken we het bos in waar een Tractor Banden Klimtoren is. We spelen er met zand, klimmen omhoog en we hebben met alle kids van de camping de grootste lol. Er staan trouwens overal skelters en fietsjes op het boerenterrein en die kunnen we gewoon gebruiken. Tussendoor even de boomhut in of op de wip. Mijn zus ontdekt dat de ezel Lotte heet, net als haar best vriendin. Er is namelijk een kleine kinderboerderij met de geiten Kwik, Kwek en Kwak. Wij mogen ze helpen met eten geven en hiermee halen we ook onze eerste stempel binnen voor ons Boerenpaspoort.

alt

Boerenavonturen

Boer Johan heeft ons een groen Boerenpaspoort van de Europese Unie Koninkrijk der Boerenavonturen gegeven. Er staan allerlei opdrachten in waarmee je een stempel kunt verdienen. Zo moeten we ook dieren tellen en de stal van paard Spirit uitmesten. Na zes opdrachten en dus zes stempels kunnen we ons Boerenknecht diploma halen. Gaaf. Het voelt ook echt of we mogen helpen op de boerderij, want we halen ook samen met de boer de koeien uit de wei en helpen de kalfjes voeren. Ook als boer Johan niet met zijn koeien bezig is mag je gewoon in de stal lopen en kijken. Ik geef mijn lievelingskoe een hand hooi en daarna gaan we spelen in de hooischuur.

alt

Huifkartocht

Mijn vrienden komen me uit de schuur halen omdat boer Johan op huifkartocht gaat. Er staat geen paard voor de wagen, maar een grote rode tractor. We gaan met z’n zessen de huifkar in en genieten van de omgeving rondom de camping. Zo zie je nog eens wat. De boer vertelt er een leuk verhaal bij. Na de tocht mogen we met boerin Lucie de keuken in om koekjes te bakken. Heerlijk met onze handen in de boter en meel. We steken er dierenvormpjes uit en de stukjes deeg die we over houden worden op de bakplaat zonnetjes. Het gaat gewoon lekker ruiken in de boerderijwinkel, waar de boerin de koekjes afbakt en voor ons klaar zet om op te eten. Met onze vieze zandhanden pakken we die koekjes en smullen. Alles smaakt hier even lekker en we ravotten de hele dag buiten. Op deze manier heeft mama genoeg tijd om met haar vriendin bij te kletsen. Wij zijn de hele dag de hort op. Het is zo gaaf om te logeren bij de boer! Ik ben blij dat de ‘uitvindsters’ van Farmcamps volgend jaar nog meer locaties openen. Momenteel zijn er vier boerenbedrijven met Farmcamps tenten, twee in Drenthe, één in Friesland en één in Noord-Holland. Ons weekend logeren bij de boer is omgevlogen en het enige wat ik denk als we in de auto stappen voor de terugweg: Ik wil terug! Wel een week, of langer. En ik wil al die Farmcamps boerenbedrijven zien!

altalt 

Meer informatie en boekingen via www.Farmcamps.nl

 

Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com