Gaaf voor Kinderen

Gezinsvakantie op de Franse camping

Het uitzoeken van een vakantie doen wij heel regelmatig via de ‘zoek&boek’ functie van een vakantieaanbieder. De zomervakantie 2015? Yep, dat hebben wij ook weer op die manier gedaan. Van te voren wisten wij wel de data, het land, dat het een kampeervakantie moest worden en onze gezinssamenstelling. Daarna zoeken we ‘blanco’ door. Bij Eurocamp gaat het online zoeken ons heel gemakkelijk af, want hier kunnen we ook invullen dat we met onze hond Takkie op zomervakantie gaan. We verblijven graag in een stacaravan en daarna is het alleen nog een kwestie van een camping kiezen. Vaak beoordelen we die aan de hand van de foto’s en dan vooral die van het zwembad. Dat klinkt allemaal heel eenvoudig en snel geregeld, maar in de praktijk gaat daar menig familieoverleg aan vooraf. Anyway, we kwamen zo ongeveer via bovenstaande beschrijving uit bij camping Les Écureuils in de Vendée.

 

De regio Vendée

De Franse regio Vendée, aan de Atlantische Oceaan, hadden wij nog niet eerder bezocht en om eerlijk te zijn viel het iets tegen. Het is er erg toeristisch en het is een aaneenschakeling van (thema)campings. Aan de andere kant betekent dat juist ook weer dat er veel te doen is! En dat klopt. Uitgestrekte stranden, leuke dorpjes met markten, uitgebreide mogelijkheden om te wandelen en fietsen door het bos en veel mogelijkheden om lekker te eten. Wat dat betreft ideaal. Het dichtstbijzijnde dorp vanaf de camping is Saint-Hilaire-de-Riez en zeker de moeite waard om een paar uurtjes rond te kijken en een terrasje te pakken. Tijdens ons bezoek was er een dagverse markt en een toeristenmarkt (waar we zowaar een té leuke rok kochten). Lunchen? In Frankrijk kan dat uitstekend en relatief goedkoop.

Wat een bezoek aan deze plaats ook leuk maakt is het droogvallen van de haven. Het blijft bijzonder om te zien hoe bootjes eerst rustig op het zeewater dobberen en een paar uur later schuin op de zandbodem liggen. Dat grote eb en vloed verschil maakt het mede mogelijk om lekker tussen de rotsen te struinen, die liggen even verderop buiten het dorp. Wij vinden krabbetjes en prachtige stenen. Het is trouwens niet overal even rotsig, bij onze camping ‘voor de deur’ ligt bijvoorbeeld gewoon een zalig zandstrand. Dochter Pien zoekt er eindeloos naar de meest mooie stenen, die later op ons houten terras bij de stacaravan worden opgepoetst.

Zwembad en zee

Camping les Écureuils ligt op 960 kilometer rijden vanaf Utrecht, maar wij arriveren op deze gezellige camping na een bezoek aan de Loire. We zijn er dus zo. Na aanmelden bij het Eurocamp kantoor fietst een vriendelijke medewerkster voor ons uit naar onze Esprit stacaravan. Via ons eigen terras stappen we binnen, de fan draait al. Het is een warme dag, yes! Snel uitpakken, bedden opmaken en op naar het zwembad. Of beter gezegd, het buitenbad. Het is er allemaal keurig geregeld: schoenen uit en op de rekken buiten zetten en daarna verplicht met de blote voeten door een groot voetenbad. Het binnenbad is hierdoor lekker schoon, net als buiten. Om het grote zwembad staan veel ligstoeltjes en er wordt veel gebruik gemaakt van de glijbanen. Wedstrijdjes wie het snelst beneden is en wie het meest spettert worden al snel gehouden. Er is ook een wildwaterbaan en peuterbad. Voor ieder wat wils! Natuurlijk gaan wij ook naar het strand, het is nog geen tien minuten lopen. Via een bos en duin bereiken wij het zalige zandstrand. Bij het Eurocamp kantoor hebben wij emmertjes geleend. Ideaal trouwens dat je uit de grote bak spullen kunt lenen (wel terugbrengen!), want op deze manier kunnen de kinderen gebruik maken van de pingpongtafels.

Naar de bar

Mees (9) en Pien (6) vermaken zich prima op de gezinscamping. Er worden in de ochtend en middag diverse activiteiten georganiseerd door de Eurocamp-medewerkers en ’s avonds is er in de bar van de camping altijd iets leuks te doen. Zo is er kinderdisco, bingo, een ballonnenvouwer en X-Box games spelen. Een slim idee van de camping om bij de bar voor kinderanimatie te zorgen, want zo kunnen papa en mama rustig een drankje nemen op het terras terwijl de kinderen zich vermaken. En tja, die gokhal (er staan maar een paar automaten) blijft ook aantrekkelijk voor de kids. Gelukkig besluiten zij hun zakgeld uit te geven aan lekkere schepijsjes.

Camping Les Écureuils heeft een klein winkeltje voor de eerste levensbehoefte (op nog geen vijf minuten rijden is een enorm grote supermarkt) waar je verse broodjes kunt halen en er is een restaurant. Lekker, er staan mosselen en andere verse visjes op het menu. Smullen. De laatste avond van onze vakantie is er pizza party. De kinderen gaan onder begeleiding van Eurocamp pizza’s eten in het restaurant. Wat een feest. Ook voor papa en mama, want in die twee uur dat ze weg zijn, gaan wij lekker uiteten bij een strandtent.

Andere avonden steken we de barbecue bij de stacaravan aan of gaan we zelf aan de kook. De keuken in de stacaravan is namelijk vrij uitgebreid, er is zelfs een oven. De avonden zijn lang en aangenaam warm. Wij maken in de avonduren lange wandelingen door het duingebied en over het strand met Takkie. Wat een vrijheid! Het campingleven bevalt ons wel, zeker als je in een goed bed slaapt.

 

 

Meer informatie www.eurocamp.nl

Klik hier voor meer informatie over Frankrijk.

 

Tekst een beeld: Marije Smit