Gaaf voor Kinderen

Sfeervolle gezinscamping: Le Petit Trianon

Zomervakantie vieren in het midden van Frankrijk. Ideaal, want het is niet zo ver rijden, wij vinden de regio Poitou-Charentes aangenaam én we hebben er een fantastische camping gevonden. Via mais- en zonnebloemvelden, langs pittoreske dorpjes en een glooiend landschap rijden we naar de entree van de vier sterren camping Le Petit Trianon. Een historische poort met ernaast een vervallen kerk of kasteel (daar gaan we later achter komen). Bij een monumentaal pand melden we ons bij de receptie en de medewerkster blijkt gewoon Nederlands te spreken. Zij woonde een paar jaar in Nederland, zo blijkt al snel. Wij krijgen de sleutel van onze mobile home, deze staat aan de rand van de camping.

Het is een heerlijk warme en zonnige dag als we de deuren van ons huis voor de komende nachten openen. De stacaravan van Les Castels heeft een ruime woonkamer waar de fan staat te draaien, links is de slaapkamer met tweepersoonsbed, rechts een kamer met twee losse bedden en de badkamer met douche. Perfect! Takkie, onze labradoodle, bivakkeert op ons houten terras met picknicktafel en twee ligbedden plus parasol. Wat wil een mens nog meer. Een barbecue misschien? Yes, die staat er ook! Terwijl Mees (9) en Pien (6) op zoek gaan naar andere kinderen op de camping, pakken wij uit en niet veel later drinken wij een gekoeld drankje op het terras.

 

Klein maar fijn

De camping voldoet geheel aan onze wensen en eisen. De ligging is prima (met gemak in één dag vanuit Nederland te rijden) waardoor het door veel bezoekers ook als doorreiscamping wordt gezien. Ze blijven dan twee dagen en gaan door naar Zuid-Frankrijk of Spanje. De camping wordt overigens ook regelmatig bezocht op doorreis naar Santiago de Compostella, zo horen wij van de campingeigenaar. De exacte locatie: “Tussen de Futuroscope en de kastelen van la Loire, ligt Castel Camping le Petit Trianon de Saint Ustre, in het noorden van Poitou, dichtbij la Touraine.” Voor ons een gezellige camping om nu een weekje te blijven en te testen.

De kinderen komen enthousiast terug want zij hebben zowel het luchtkasteel als het zwembad ontdekt. Dus, zwemkleding aan en op naar het verwarmde buitenbad. Er is een bubbelbad, peuterbad en rechthoekig zwembad. Klein, maar fijn! Overzichtelijk en voor Mees en Pien prima.

Boomhut en tipi tenten

De volgende dag halen de kinderen de bestelde verse broodjes op bij de receptie en zien zij daar golfsticks staan. Dát willen ze vandaag gaan doen. Het is relatief rustig op de camping, van de honderd kampeerplaatsen zijn er een stuk of twintig bezet. De glamping accommodaties zijn wel meer bezet, vooral de tipi tenten. De campingeigenaar heeft ons aangeboden om in de bubble (de luchttent) te slapen en dat ziet er heel speciaal uit, maar met vier personen plus een hond is dat te veel van het goede. Wel nemen we een kijkje in de boomhut in het bos op de camping en in de tipi.

De boomhut is te vinden in het kleine, koelere bos op de camping. Via een houten (wentel)trap komen we ruim zes meter boven de grond in de boomhut uit. Schitterend in de natuur. Binnen ziet de houten hut er heel sfeervol uit met gekleurde lampjes (op batterij), een zithoek met tafeltje waar Pien meteen iets in het boekje schrijft, een ruim tweepersoonsbed, een (droog) toilet en een terras. Wat een uitzicht zo tussen de bomen. De totale leefoppervlakte van de boomhut is ongeveer 18/20m2. Romantisch! Maar niet geschikt voor ons gezin. Die tipi’s wel!

Wij nemen er een kijkje en alleen al het houten terras met tuinset, barbecue en ligbedden lonkt. De tipi is gemaakt van hout en tentdoek en de deur kun je lekker ruim open ritsen. Bij deze temperatuur is dat prettig. Binnen is het een fijne combi van traditioneel kamperen en het moderne comfort, met een ruim bed voor de ouders, stapelbed voor de kids, keukenblok met een gasfornuis, gootsteen met verwarmd water en keukengerei (met borden, glazen, bestek, pannen) en eethoek. Comfortabel en origineel. Wie weet iets voor onze volgende zomervakantie. Nu zitten wij met veel plezier in de mobile home.

18de eeuws kasteel

De kinderen trekken er op uit over de camping, maken vrienden, voetballen, spelen tafeltennis, kunnen naar de speeltuintjes en gaan naar de animatie (in het hoogseizoen en voor kinderen van 4 – 12 jaar). De vriendelijke medewerkster van de receptie speelt met de kinderen en spreekt – heel handig – zowel Frans, Nederlands als Engels. Alle kindjes op de camping komen met plezier een uurtje ravotten bij het lucht/springkasteel waar ze elkaar natspuiten met water en gratis gebruik maken van de minigolf. Wat een feest! Terwijl onze kinderen zich vermaken, krijgen wij een rondleiding over de camping. De eigenaar vertelt: “Le Petit Trianon is al een oude camping, met een achttiende eeuws kasteel. Bij het verwarmde zwembad zie je zelfs veertiende eeuwse torens. Dit is ook de locatie waar we bij slechter weer binnen activiteiten organiseren. Wij zijn een echte gezinscamping in Frankrijk en we organiseren regelmatig gezellige avonden op ons terras. Vanavond komt er een vriend optreden. Jullie zijn welkom. Oh ja, er wordt ook vers brood gebakken in onze traditionele oven. Komen jullie naar de (wijn)proeverij?” Kortom, genieten in Frankrijk.

Gitaarmuziek

Die avond is het aangenaam warm en hangt er een prima sfeer op het kleine terras achter de maison. De gitarist zingt songs van de Beatles en echte chansons. Wat een ontspannen sfeer en gezelligheid. De kinderen spelen allemaal met elkaar. Kon het maar altijd zomervakantie zijn… dan bléven we al die tijd in deze familiaire sfeer op camping Le Petit Trianon.

 

 

Meer informatie over de Les Castels camping Le Petit Trianon: www.castels-campings-frankrijk-petit-trianon.nl

 

Deze camping wordt ook getipt door Carole van Frankrijk.nl, zie Glamping-tips in Frankrijk.  

Tekst en fotografie: Marije Smit