Gaaf voor Kinderen

Vakantie met kinderen op de camping aan de Ardèche

Na een vakantieweek met familie aan de Drôme gaan we door naar de Ardèche. Wij hebben al veel regio’s in Frankrijk bezocht, maar in deze streek zijn we nooit geweest. Op naar de mooie rivier en het bekende plaatje van de Pont d’Arc. Na niet al te lang rijden komen we bij Ruoms en slaan of naar camping La Bastide en Ardèche. Deze camping kozen wij vanwege de beschrijving en de foto’s op de site van Eurocamp: “Camping La Bastide en Ardèche: aan de voet van een kasteel en de oevers van een rivier. Mooie camping, direct aan de rivier de Ardèche met eigen privé-strand.” Daarnaast telt de camping 300 plaatsen, er is een zwembad en van alles te doen.
Van te voren ontvingen wij een sms van Eurocamp dat we bij vragen contact met de medewerkers op de camping konden opnemen. Omdat wij zeker voor 15 uur zouden arriveren, hebben we een berichtje gestuurd. Jim en Bridget gaven keurig antwoord en meldden dat wij eerder konden komen. Ideaal. We melden ons bij de Eurocamp-receptie en inderdaad, we kunnen onze stacaravan al in. Fijn! Met hun prachtige Engelse accent en herkenbare knalgroene T-shirts aan, heten Jim en Bridget ons welkom. Ook onze labradoodle Takkie wordt enthousiast ontvangen en als wij uitleggen dat hij deze vakantie hard moet werken aan de dogvlog voor Eurocamp, werkt het echtpaar graag mee. Terwijl manlief de GoPro op de rug van Takkie bevestigt, kan ik met het tweetal praten. Ze vertellen zo enthousiast over deze fijne camping waar ze al drie zomers alle Eurocamp stacaravans en tenten verzorgen. Wat zij in de winter doen? Dan blijven ze ook lekker in Frankrijk… ze passen dan op huizen en huisdieren van Franse eigenaren. Ze genieten zichtbaar van hun vrije leven. Hoewel, vrij… ze werken keihard op camping La Bastide en Ardèche. Iedere dag in de zomervakantie zijn er wel aankomsten (juist iets wat natuurlijk heel fijn en flexibel is bij deze touroperator). Okay, Takkie is klaar, rent het houten terras op en bewondert de stacaravan met badkamer, drie slaapkamers en woonkamer met open keuken. Bridget en Jim wensen ons een fijn verblijf.
Schoonspoelen
De auto is nog niet uitgepakt of het begint te druppelen. Alles staat net op tijd binnen als een enorme regenbui losbarst. Jammer voor nu geen tijd om de camping te verkennen. Onze stacaravan staat weliswaar in een rijtje, maar rondom is veel ruimte en aan de achterzijde staan gewone kampeergasten. Dat blijkt even later als het droog is juist ook zo leuk aan deze camping. Er zijn plekken met huuraccommodaties maar er zijn ook veel kampeerplekken voor tenten, vouwwagens, campers en caravans. Een mooie mix. Maar eerst die regenbui laten passeren. Er is dus genoeg tijd om uit te pakken en het plan was om te gaan koken of iets in de oven te verwarmen, maar in deze regenbui willen we geen boodschappen meer doen. We lezen de uitgebreide informatie eens door en er valt een stapeltje coupons van de RCN-camping van tafel. Mees (10) ziet meteen wat er staat: kroketten! Okay, niet echt Frans maar die gaan we vanavond wel eten. Het programme d’animation is uitgebreid en in het Nederlands. Even schrikken we van het informatieblad met vakantiekerkdiensten en hopen we dat hier niet alles om religie draait. Wellicht is dat in het voor- en naseizoen op een RCN-camping wel het geval, maar hoogzomer hebben wij er verder niets van gemerkt. De camping wordt gerund door Nederlanders en dat is best handig met onze kinderen van 7 en 10 jaar, zij kunnen zelf een boodschapje halen in de campingwinkel of iets vragen bij de receptie. Het animatieteam spreekt ook Nederlands en dus voelen de kids zich zo vrij als een vogel op deze camping. Het is gestopt met regen, de avond is ook al gevallen en alles is lekker schoongespoeld.

De dagen na de regenbui is het stralend zonnig en aangenaam warm. Tijd om de camping te verkennen! Zowel dogvlogger Takkie als Mees en Pien gaan op pad. Eerst eens kijken bij het zwembad. Niet heel groot, maar eigenlijk perfect overzichtelijk en voor ieder wat wils, een peuterbad, een dieper zwembad en ligbedjes. Net buiten het zwembad is het terras van de bar en restaurant. Om eerlijk te zijn hebben wij hier niet gegeten, want de menukaart was niet verrassend en voor Franse begrippen aan de prijs. Terwijl de kinderen zich bij het zwembad vermaken, oriënteren wij ons verder op de camping. Veel bomen wat ideaal is bij veel zon, een voetbalveld waar gedurende de week verschillende activiteiten zijn (van voetbalwedstrijd tot fossielen zoeken) en er is een opgespoten zandstrand aan de rivier. Takkie neemt een kijkje bij het water en filmt er op los… klik hier om zijn dogvlog te bekijken.

Engelse vrienden
Er zijn dus veel Nederlanders op de camping La Bastide en Ardèche, maar in ons rijtje met Eurocamp stacaravans wonen nu merendeel Engelsen. Voor onze tienjarige een uitdaging en hij stapt op de buurjongen en –meisje af. Nu kan hij eindelijk bewijzen dat al het gamen ook leerzaam is, namelijk; hij spreekt Engels. Serieus! De kinderen trekken veel met z’n vieren op en hebben extra veel fun aan het eind van de dag bij het zwembad. Overdag gelden strengere regels en mogen er geen opblaasbare banden etc mee in het zwembad. Om 19.30 uur staat er waterfun op het programma en mag alles mee het water in. Feest! En soms zelfs gevolgd door een poolparty. De kinderen genieten.
Op maandagavond staat er een welkomstmarkt op het programma, dus wij gaan kijken. De campingeigenaar biedt een Ardèchois drankje aan, vertelt meer over de camping én heeft diverse aanbieders van activiteiten in de omgeving uitgenodigd. Slim! Zo kun je in een uurtje veel informatie krijgen en activiteiten boeken zoals paardrijden, excursies, een vliegtocht boven de Ardèche, bezoek aan kasteel de Roure, kanotochten of het muzikale Indy Parc (een parcours langs 40 houten hutjes in de bomen) lopen. Ook komen Floris en Fee, de camping mascottes, zich voorstellen én er is een springkussen. Kortom, een topavond.

De dagen vliegen om en de sfeer is relaxt op deze camping. De kinderen vermaken zichzelf en dat maakt het voor ons als ouders opeens een andere vakantie dan voorheen (toen we altijd mee moesten naar het zwembad). Wij genieten van het strandje aan het water waar jong en oud zich op een opblaasband door de stroming laat meevoeren. Kano’s komen voorbij en de camping zelf biedt mogelijkheden om kano’s te huren. Je kunt over de Ardèche prachtige kanotochten maken.

Stenen boog
Tijd om de omgeving te verkennen maken wij ook. Soms enkel en alleen om een boodschapje in het naastgelegen dorp te halen. Op een middag als wij dat willen doen komen we in een file… iedereen lijkt wel tegelijk op weg naar Vallon Pont d‘Arc. Wij slaan dus af de andere kant op, de bergen in. Een mooi autorit volgt, langs olijfboomgaarden, een oude watermolen en een uitkijkpunt. De tip van Jim en Bridget om vroeg naar de meest gefotografeerde bezienswaardigheid in de Ardèche – de Pont d’Arc – te gaan nemen wij nu ter harte. De volgende ochtend stappen wij met een vers croissantje in de hand om 9 uur in de auto en rijden zo naar de bekende stenen boogbrug. Er staan weinig auto’s op het parkeerterrein en daarna lopen we in tien minuten naar de natuurlijke brug over de rivier. Prachtig. Een klein uurtje later is het parkeerterrein helemaal vol en vertrekken wij naar het plaatsje Vallon Pont d’Arc, wat behoorlijk toeristisch is, maar wel gezellig met een markt en veel winkels en terrassen. Op dinsdagavond is hier een avondmarkt en schijnt het ook heel sfeervol te zijn.

Na een ruime ochtend dorpjes en natuur kijken willen de kinderen weer graag terug naar de camping om met vrienden te zwemmen, tafeltennis te spelen en met het recreatieteam leuke activiteiten te doen. De camping denkt overigens ook aan tieners en er is dan ook een hangplek voor 12+-ers, maar er worden ook leuke familie bingo of Bastide Challenge (14+) georganiseerd. Voor jonge gasten komen Floris en Fee voorlezen en is er een adventure camp. Alle ingrediënten voor een gezellige gezinsvakantie in Frankrijk.

Wij vinden vooral het gemak in onze gesponsorde Eurocamp stacaravan erg fijn. Werkelijk alles is aanwezig van pannen tot servies, een eigen toilet en douche en bovendien lagen onze bedden erg prettig. Op het houten terras kunnen we ’s ochtends ontbijten, in de middag onder onze parasol een wijntje drinken en ’s avonds gaat de gas-bbq regelmatig aan. Kortom, echt een ontspannen vakantie.
 
Pien (7) laat een briefje voor ons achter: 'Mama en papa ik kijk ront over de kemping'... en zelf rondkijken op deze camping kan prima.
 
 
Meer weten over vakantie vieren in een stacaravan? Kijk dan verder op www.eurocamp.nl.

Meer lezen over Camping La Bastide en Ardèche? Lees hier verder.
 
Meer lezen over de regio Ardèche? Wij vonden veel onafhankelijke informatie op de site www.ardechefriends.com, op de site van Frankrijk Toerisme https://nl.france.fr/ en ook fijn om verder te lezen: www.frankrijk.nl/.
 
Tekst en foto's: Marije Smit - www.schrijfster.com