Gaaf voor Kinderen

Fantastisch Kinderfilm Festival

Het Fantastisch Kinderfilm Festival, dat van januari t/m maart 2014 diverse theaters in Nederland bezoekt, trakteert alle bezoekers op een filmvoorafje uit de serie Kom Ketchup! In deze grappige, mooi vormgegeven één-minuut-filmpjes, vertellen allerlei soorten groenten en fruit, muffins en eitjes moppen aan elkaar. De stemmen zijn ingesproken door kinderen die, gecombineerd met de prachtige klei-animatie, zorgen voor een glimlach van oor tot oor.

Vadertje Beer

Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar animatiefilms. Een aantal unieke films werd speciaal voor het Fantastisch Kinderfilm Festival uit het buitenland gehaald en Nederlands ingesproken, zoals de film Dierenvriendjes, van de Zweedse illustratrice Eva Lindström. Schilderachtige, dromerige beelden komen kleurrijk tot leven op het filmdoek en geven kinderen veel ruimte voor hun eigen blik. Geniet ook van de Russische sprookjesfilms over Vadertje Beer met zijn hongerige buik, Kolobok, een heel lekker en eigenwijs broodje dat wegloopt van huis, en Chepogi, een arme visser. De filmpjes zijn soms best spannend, maar de zachte tekeningen maken de films aaibaar.

Films voor de allerkleinsten

Peuters en kleuters die voor het eerst een film op het witte doek gaan zien, zullen hun ogen uitkijken op het Fantastisch Kinderfilm Festival. Speciaal voor de allerjongste bezoekers heeft het festival een selectie gemaakt uit de mooiste korte films. De piepkleine kriebelbeestjes in de grappige voorstelling Minuscule hebben verdacht veel menselijke trekjes en doen er alles aan om de lekkerste hapjes te bemachtigen. Kinderen zullen smullen van de alledaagse avonturen van Pim & Pom – grote snoeppoezen, die dromen van heerlijke visjes en taartjes. Heksendrank en drakenvuur is de nieuwe film van de makers van De Gruffalo en Het Kind van de Gruffalo. In deze korte animatiefilm vol verrassende wendingen, duren de spannende momenten niet te lang en wordt uiteindelijk de vuurspuwende draak voor de gek gehouden. En de Zweedse gehaktballetjes die op je bord liggen, spelen net als alle kinderen verstoppertje met het buurmeisje en voetbal met de erwtjes.

Nieuwe films en klassiekers

De kersverse film Munya in mij van Mascha Halberstad, gaat over een meisje dat het niet makkelijk heeft. Ze houdt van eten en kookt graag; daardoor is ze dik en wordt ze gepest. Het liefst zou ze onzichtbaar willen zijn. Toch vindt ze uiteindelijk de moed en kracht om zichzelf te laten zien. En Munya is prachtig! Een animatiefilm die met liefde en aandacht voor details is gemaakt en ontroert alsof er een echt meisje van vlees en bloed in speelt. Deze film wordt samen vertoond met de inmiddels klassieke Wallace & Gromit - dit keer in een spannend en grappig avontuur over leven en brood. Ook ‘nieuwe klassiekers’ als Ratatouille en Dik Trom staan op de menukaart. www.fantastischkinderfilmfestival