Gaaf voor Kinderen

Winnie de Poeh presenteert…

Die lieve honingbeer is terug, in de bios... Vanaf 20 april Winnie de Poeh in de bioscoop, dus bekijk nu alvast de trailer. Gaaf is ie hoor! Maar wat kan ik nog meer zeggen over een film die nog niet te zien is… Dan maar iets over beren, varkens, tijgers en de andere dierenvrienden van Pooh.  

Beren

Wist je dat er vele verschillende soorten beren zijn? De meest bekende beren zijn de grizzly-, de panda- en de ijsbeer. Sommige mensen denken dat koala’s ook onderdeel uitmaken van de berenfamilie, maar eigenlijk zijn dit buideldieren, net als de kangoeroes. Een paar andere interessante berenweetjes: 

Beren worden heel klein en onbehaard geboren, dus moeten ze bij hun mama blijven totdat ze hen leert hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en hoe ze moeten jagen.

Beren kunnen heel snel lopen en zijn handige klimmers en zwemmers. De ijsbeer kan bijvoorbeeld meer dan 160 km zwemmen zonder rust.

Sommige beren houden een winterslaap. De grizzlybeer kan tot 5 kg per dag aankomen als voorbereiding voor deze periode.

De pandabeer zijn dieet bestaat voor 99% uit bamboe. Panda’s werden tot 1995 niet als beer beschouwd.

Kangoeroes

Kangoeroes houden ervan om te springen, ze zijn de enige grote dieren die bewegen door te springen. Dit is een efficiënte manier om te reizen over grote afstanden om eten en drinken te zoeken. Ze kunnen echter niet naar achter springen en hun staart gebruiken voor evenwicht tijdens het springen en bewegen met een lage snelheid. Op het land kunnen ze hun achterbenen niet onafhankelijk gebruiken, maar als ze zwemmen in het water lukt dit wel.

Een paar interessante kangoeroeweetjes:

Een nieuw geboren kangoeroe is zo groot als een kers! Dus vrouwtjes hebben een buidel waar hun kleintjes leven, melk drinken en groeien.

De mannelijke kangoeroes “boksen”: ze doen dit om te spelen of als ze over vrouwtjes vechten. 

Varkens

Varkens zijn intelligente dieren met een scherpe reukzin, gehoor en uitstekende scherpe ogen. Varkens zijn alleseters, dit betekent dat ze net als beren planten en vlees eten. In het wild eten ze vooral bladeren, gras, wortels, vruchten en bloemen. Varkens kunnen worden getraind om vele verschillende taken uit te voeren. In de afgelopen paar jaar hebben sommige mensen ze zelfs als huisdier genomen, maar dit wordt eigenlijk al gedaan sinds 7000 jaar voor Christus.

Een paar interessante varkenweetjes:

Varkens zijn de enige zoogdieren die overal ter wereld te vinden zijn.

Een varkens sterke geurzin zorgt ervoor dat het kan worden getraind om truffels te vinden.

De meeste biggen ooit geboren in één nest was 34.

Tijgers

Tijgers hebben strepen! Wetenschappers denken dat de strepen dienen als camouflage en hen helpt om zich te verbergen voor hun prooi. Strepen zijn zoals een vingerafdruk; geen twee tijgers hebben hetzelfde strepenpatroon. De meeste tijgers hebben meer dan 100 strepen. Tijgers leven graag alleen en beschermen hun territorium; de grootte van dit territorium is afhankelijk van hoeveel voedsel er te vinden is. Ze markeren hun territorium door aan bomen te krabben en een mengsel van urine en geurklieren af te scheiden op struiken. Tijger zijn vleeseters en kunnen meer dan 200 kg vlees eten op één nacht (ze eten zoveel, omdat minder dan 10% van hun jacht succesvol is, dus soms moeten ze dagen zonder eten zien te overleven). Ze jagen meestal alleen en ’s nachts, want ze kunnen tot zes keer beter zien in het donker dan mensen. De staart van een tijger is tussen de 100 en 120 cm lang, ongeveer half zo lang als zijn lichaam. Tijger gebruiken het om hun evenwicht te bewaren tijdens het draaien terwijl het aan het lopen is en om met andere tijgers te communiceren.

Uilen

Uilen leven gewoonlijk alleen en komen ’s nachts tevoorschijn. Het zijn roofdieren, dus ze jagen op hun voedsel in het donker; op deze manier moeten ze niet concurreren met andere vogels zoals haviken en adelaars. Ze zijn niet agressief, ze zullen eerder wegvliegen dan een gevecht aan te gaan. Ook zijn ze verziend en bij weinig licht kunnen ze zeer goed zien, hoewel ze op een korte afstand toch niet veel zullen zien. Uilen roepen om hun territorium af te bakenen, zodat andere vogels in de buurt weten wie de baas is, hoewel ze hem niet kunnen zien.

Een paar interessante uilenweetjes:

Een uil kan zijn hoofd en nek 270 graden draaien in beide richtingen.

Hun ogen zitten vast in de oogkassen, dus moeten ze heel hun hoofd ronddraaien om alles te kunnen zien.

Als een uil wordt gevangen doet die alsof hij dood is totdat hij zich veilig voelt.

Uileneieren komen niet op hetzelfde moment uit, dus broers en zussen die in hetzelfde nest wonen kunnen verschillende grootte hebben.

 

Voor meer informatie over Poeh, Kanga, Roe, Knorretje en Teigetje, bekijk Disney’s nieuwste film, WINNIE DE POEH, vanaf 20 april in de bioscoop.