Gaaf voor Kinderen

Buitenspelen: Kijk uit, pas op!


Okay, ik heb vaak gedacht dat ik een overbezorgde moeder ben. Toen de kinderen een jaartje of 3-4 waren mochten ze natuurlijk op het klimrek, van de glijbaan en op de schommel. Maar ik reikte ze wel vaak een helpende hand. Ik herinner mij dat de leerkracht van groep 1 zei, dat ze het best zelf konden. En dat klopt misschien ook wel, maar ik ben zelf niet de handigste en ik zag dat die fijne motoriek niet vanzelf ging bij de kids. Daarentegen, ze moeten wel de kans krijgen om dat te leren. Vandaar dat ik ze, zeker na die opmerking van de meester van groep 1/2, wat meer losliet.
Frappant vind ik het dat uit het onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl (onder 251 ouders) blijkt dat juist vaders voorzichtiger lijken dan de moeders, bij het laten spelen van hun kroost.
Voorzichtig
Een opvallende conclusie vind ik: “Vooral vaders laten hun kinderen minder snel doen wat zij zelf vroeger deden, terwijl zij wel weten dat risicovol spelen goed is voor de ontwikkeling van hun kind.” Denk aan in die hoge boom klimmen, een vuurtje stoken of een stuk hout met een zaag bewerken. Ook het zelfstandig buiten spelen staat in het lijstje met ‘voorzichtig’. Eigenlijk erg jammer! En is dat echt nodig? VeiligheidNL helpt een handje en introduceert de Groeiboom, die ouders helpt bij het begeleiden van hun spelende kinderen.


Groeiboom
Misschien de betutteling ten top, maar met De Groeiboom krijgen ouders inzicht in het speelgedrag van hun kind en hun natuurlijke reactie als ouder daarop. Van daaruit geeft VeiligheidNL alle ouders praktische speeltips voor hoe ze in aan de slag kunnen met bijvoorbeeld klimparcoursen maken, takken slijpen en vogelhuisjes timmeren met hun kinderen.
Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en mediator gezinstherapeut: “Kinderen horen grenzen op te zoeken en risico’s te nemen want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun eigen kracht kennen. De Groeiboom van VeiligheidNL is een perfect middel om ouders die het moeilijk vinden hun kinderen risicovol te laten spelen, te inspireren, begeleiden en advies te geven.”
De Groeiboom vind je op risicovol-spelen.nl.
Aan de slag
Over het algemeen staan ouders van kinderen tussen 5-7 jaar vooral het 3 meter naar beneden springen (90,8%), een lucifer/aansteker gebruiken (69,3%) en gereedschap gebruiken die voor volwassenen bedoeld zijn (68.5%) niet toe. Ook stoeispellen en kijken wie het sterkst is, wordt vaak door de ouders niet toegestaan (57.4%).
Zonde, want ‘vroeger’ deden ‘we’ dat zelf wel… en zeg nou zelf, was dat nou zo eng? Aan de slag dus met je kinderen…