Kinderboeken

Gelezen: Bram en de Waterreuzen

Ik ben er even stil van… Zojuist heb ik deel 4 in de serie De avonturen van Bram uitgelezen. En hoewel ik al van kinderboekenschrijver Michael Reefs had begrepen dat de serie niet langer zou worden, sla ik Bram en de Waterreuzen dicht met een rottig gevoel. Om stil van te worden. Hierna dus geen vervolg meer over de avonturen van Bram… terwijl ik zo van Bram ben gaan houden. Bram en ik, het was liefde op het eerste gezicht. In 2017 mocht ik namelijk van de schrijver al meelezen voor het boek Bram en het Zoldermysterie verscheen. Ik herkende direct zoveel in deze avonturier, alsof het mijn eigen zoon was. Al ben ik stiekem wel heel blij dat zoonlief niet steeds op ver avontuur verdwijnt. Met liefde las ik dus ook deel 2 en 3. Telkens schreef Michael voorin het boek iets aan mij, wat de boeken voor mij nog specialer maakt. Nu liet hij weten: “Duik mee in de diepte en laat je betoveren door de Waterreuzen.” Reken maar dat ik betoverd ben in deel 4! Zonder echt te verklappen hoe het boek afloopt, behalve dan dat er geen deel 5 komt, vertel ik je er graag meer over.

Maar eigenlijk denk ik: ga dit boek zelf lezen! Het is zo mooi, zo avontuurlijk, zo bijzonder. Zo Gaaf!

Ken je de reeks De avonturen van Bram nog niet of wil je heel graag het nieuwste deel lezen? 

Bram en Mei-Lin

Ook deze voorkant van het boek is weer prachtig. Je ziet Bram en Mei-Lin. Ze hebben een oortje in, waardoor ze met elkaar kunnen praten. Dat weet ik al uit eerdere avonturen. Er staat nog een wezen afgebeeld en dat kan bijna geen ‘waterreus’ zijn, want je verwacht dan water te zien. Ik sla het boek open en lees op de binnenflap (ja, ik lees graag iedere letter in een boek) eigenlijk al meteen dat het een wezen, een menselijke sneeuwpop, is. Ik noem dat een yeti, en halverwege het boek ontdek ik dat zij Fanny heet. Een bijzondere meisjes-yeti.

Terug in het avontuur

Wat ik zo knap vind aan schrijver Michael Reefs? Direct vanaf de eerste zin wil ik verder lezen in het boek. En, krijg ik in korte flash backs weer de vorige verhalen terug in mijn hoofd. Op zich zijn de boeken in de reeks De avonturen van Bram hierdoor apart van elkaar te lezen.

Maar ik ben dus blij dat ik de eerste boeken ken en weer meer over Bram, Mei-Lin en oma lees. In dit avontuur strijden Mei-Lin en Bram tegen zijn gemene tante Lauriël en illusionist Nodin Laffadini. Zij hebben samen alle Bolbliksems verzameld om de weg vrij te maken naar de stad van de eeuwenoude Waterreuzen. Daarna zal niets ze meer tegenhouden om de Rook van de Oudheid op te roepen. Dat kan Bram natuurlijk niet laten gebeuren…

Op reis

Wat ik zo gaaf aan de kinderboeken over Bram vind, is dat er altijd in wordt gereisd. Dat kan via een dozenstelsel (deel 1-2) of zoals nu met andere mysterieuze krachten. Hij ontdekt landen als China, Brazilië, Mexico, Schotland, Noorwegen… en in dit boek New York, de Niagra-watervallen en Paaseiland. Zonder dat je het als lezer echt beseft leer je dus over andere culturen. Michael schrijft historische feiten in een modern verhaal. Alles heel gedetailleerd, zodat je de meegezogen wordt in het fantasieverhaal.

In Bram en de Waterreuzen ontmoet hij Nogri’s, de vader van Mei-Lin (Reynard), yeti Fanny, Waterreuzen en dus zijn tegenstanders Lauriël en Nodin. Ze beleven met z’n allen een bloedstollend avontuur, wat jij echt zelf wilt meemaken!

Wil je dit boek van ‘de avontuurlijkste kinderboekenschrijver van Nederland: Michael Reefs’ ook lezen? Als je via www.boekenvanmichael.nl bestelt dan kun je het boek laten signeren!

Vanaf 8 jaar

Deze serie over Bram is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar. Ik denk dat De avonturen van Bram ontzettend leuk zijn om voor te lezen in de klas. En… dat ieder kind – ook als hij/zij niet van lezen houdt – de kinderboeken van schrijver Michael Reefs wél wil lezen. Ze zijn spannend, fantasievol en gewoon Gaaf voor Kinderen!

Grappig om achterin deel 4 mijn quote (wat ik eigenlijk voor alle vier de delen vindt gelden) teruglees: “Een prachtig kinderboek over vriendschap, teamwork, doorzettingsvermogen en tegelijk een avontuurlijk reisverhaal waarbij je veel over verschillende culturen leert. Hierdoor is het een boek voor jong en oud.”

Wil je weten van ik van de andere drie boeken vind? Klik op de titel van het boek en lees mijn eerdere review:

Bram en het Zoldermysterie

Bram en de Orde van Avalon

Bram en de Bliksemjagers