Gaaf voor Kinderen

Met de stoomtram naar Sint op de Pakjesboot

Pffftuuutttt! Met een luide fluittoon komt de stoomtram op station Hoorn in beweging. Wij zitten in de (warme) coupé en zwaaien naar mensen op het perron. Onderweg naar… de zwarte Pieten en Sinterklaas. In de oude stoomtram zien we door het raam de dorpjes en weilanden aan ons voorbijtrekken. Ondertussen krijgen we warme chocolademelk met speculaas en dan… komen we langs een station waar we stoppen en er Pieten in de trein komen. Ze reizen met ons mee. Uit volle borst zingen we Sinterklaasliedjes en maken we grapjes met de Pieten.

Stoomfluit
De treinreis duurt een uurtje in totaal en dan komen we aan bij station Medemblik. De Pieten stappen uit, en wij ook. Wat wij zoal onderweg hebben meegemaakt kun je in het filmpje van de Museumstoomtram zien, kik maar hier.
We wandelen de dijk over, naar de steiger… de Pakjesboot 14 is in zicht. Er klinkt weer een stoomfluit en dan meert de boot tijdelijk aan. Enthousiaste kinderen met hun ouders stappen aan boord, wij ook. De Pieten gooien de trossen los en we gaan een stuk varen terwijl wij weer liedjes zingen. Alle Pieten komen gezellig naar binnen en het is meteen feest. Dan komt Sinterklaas naar zijn werkruimte en mag iedereen met hem op de foto en worden er nog meer liedjes gezongen. En cadeaus uitgedeeld. Wat een feest!

Pieten uitzwaaien
We varen weer terug naar Medemblik terwijl we aan boord iets aan de bar kopen en genieten van een warme kop thee of ijs. Sint en zijn Pieten zwaaien ons uit en wij zien bij het station Medemblik de stoomtram weer klaarstaan. De oude stoomlocomotief is gedraaid en staat nu weer met z’n neus terug naar Hoorn. Even later vertrekken we weer, met een paar Pieten in de trein. In de stoomtram is een restaurant, maar er komt ook bediening langs. Heerlijk! Tijd voor verse poffertje. Tijdens het rijden kijken we nog even buiten op het balkon naar de unieke stoomtram en dan… stoppen we bij Nibbixwoud om de Pieten uit te zwaaien. Moe maar heel voldaan rijden we verder, terug naar Hoorn. Wat een dag! www.stoomtram.nl