Je kent ze vast wel: de rood met witte zuurstokken. Vooral rond Kerstmis zie ik ze vaak, om in de boom te hangen. Ik kom ze in Zweden echt overal tegen. Hoe dat kan? Daar kom ik achter als ik een bezoek breng aan Gränna, een typisch Zweeds stadje in Smaland. We rijden met de auto het plaatsje in en in de hoofdstad met gekleurde huizen zie ik uithangborden en etalages met de bekende zuurstokken. Als we inchecken bij Hotel Amalias Hus, een statig oud huis, blijkt al snel hoe het komt dat ik overal ‘candy canes’ zie. In dit huis heeft Amalia Eriksson in 1895 de gestreepte zuurstokken gemaakt. In de keuken van dit hotel maakte zij dus de eerste naar pepermunt smakende lekkernij, Polkagris genaamd, en zette Gränna zo op de kaart.
Zuurstokfabriek
We wandelen door de hoofdstraat, Brahegatan, en ik zie een winkel van Polkapojkarna. Ik verlekker mij voor de etalage en zie dan dat je binnen in de ‘fabriek’ kunt kijken. Het is een schitterende snoepwinkel, met een zuurstokkenfabriek. Via een glazen wand kun je een kijkje in de keuken nemen. Toevallig staat een professional net de gestreepte rood met witte zuurstokken te maken. Een hele klus, dat zie ik zo. In de winkel verkopen ze nog veel meer kleuren en smaken zuurstok en zelfs de originele Polkagris in een roze verpakking. Als we verder door de winkelstraat wandelen zie ik veel souvenirwinkels, telkens met de bekende zuurstokken. Een paar keer komen we andere Polkapojkarna winkels tegen, met telkens een klein fabriekje. Het ruikt echt lekker en ik koop nog een extra zuurstok voor onderweg.
Eiland
Gränna ligt aan het Vättermeer en we wandelen naar de haven. Er is een ferry naar het eiland Visingsö en binnen een half uur staan we op dit rustige eiland. Met een paard en wagen rijden we rustig over het eiland en eet ik mijn zoveelste zuurstok. Terug in Gränna gaan we via de tourist office naar het Gränna Museum. Het is net in een nieuw jasje gestoken en een grote ijsbeer kijkt mij bij de entree aan. Binnen wordt de historie rondom dit Zweedse plaatsje verteld en kan ik mij een paar keer verkleden en zo ‘in de huid kruipen’ van alle lokale beroemdheden. Het is een interactief museum en ik mag dus overal aanzitten.
Vlak voor we onze rondreis door de provincie Smaland vervolgen, ren ik nog even binnen bij de zuurstokfabriek om meer gekleurde en lekkere zuurstokken van Pokagris in te slaan, voor mijn vrienden thuis. Meer weten en lezen over schitterend Zweden? Bezoek de website: www.visitsweden.com