Gaaf voor Kinderen

Doe Denemarken… in de meivakantie

Yes! Ik ben zo blij, want wij gaan in mei naar Denemarken. De meivakantie is een ideale periode om met het gezin Denemarken te ontdekken. Ik heb twee weken vakantie en dus stap ik met papa en mama in de auto naar het noorden. Het weer is vaak al aangenaam en de accommodaties zijn prettig geprijsd omdat het in Denemarken laagseizoen is. Denen hebben dan geen vakantie! Trouwens de meivakantie is iets typisch Nederlands… perfect dus om dan een vakantie te boeken.

Dichtbij en kindvriendelijk

VisitDenmark heeft zelfs een speciale, zeer informatieve, website gelanceerd over de meivakantie in Denemarken. Je leest op www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk alles over de dichtbij bestemming. Bovendien, zeer kindvriendelijk. Dat zie je ook wel in het gave filmpje Kids in Denmark. Wij gaan er de natuur verkennen, maar absoluut ook naar Legoland en naar Noord-Jutland. Legoland heeft een nieuw spookhuis en veel meer overnachtingsmogelijkheden voor een minimaal budget (een camping en hostel). Ik verheug me enorm op het bezoek. Al mocht ik al een keer eerder rondkijken in Legoland (klik hier voor het artikel)… maar Noord-Jutland met de unieke natuur, achtbanen en dierentuinen is nieuw voor mij. Daar gaan we in de meivakantie echt veel ontdekken…

 

Noord-Jutland ontdekken

Grenen is het noordelijkste puntje van Jutland, waar twee zeeën samenkomen en een groep schilders al honderd jaar geleden geïnspireerd raakte door de bijzondere lichtval. Het is ook de regio van zandverstuivingen en 'wandelende' duinen, de uitgestrekte Limfjord, de 'woestijn' van Denemarken en de nationale fietsroute nummer 1: de Noordzeeroute. Maar Noord-Jutland biedt meer dan natuurbelevenissen. Het Deense pretpark Fårup Sommerland, in het noorden van Jutland, is in de meivakantie open op 5 mei. Het familiepark heeft onder andere de grootste houten achtbaan van Denemarken en opende vorig jaar de achtbaan Orkanen (De Orkaan), die de tweede plek verwierf van Europa's beste nieuwe achtbaan 2013. Het is de enige achtbaan in Noord-Europa die zowel boven als onder water doorgaat en werd onder andere geroemd omdat de baan ook geschikt is voor kleinere kinderen (1m05).

Aalborg Zoo heeft ongeveer 1500 dieren en is een van de populairste dierentuinen van Denemarken. Enkele maanden geleden werd er een Sumatra-tijger geboren en het park sloot het jaar 2013 af met een nieuw record van 470.000 bezoekers. Met Pasen opent er een nieuw familiegedeelte, met onder andere een natuurspeeltuin, een overdekt amfitheater met driehonderd zitplaatsen en twee barbecueplekken waar bezoekers hun eigen eten kunnen klaarmaken.

In Hirtshals aan de noordwestkust van Jutland ligt Nordsøen Oceanarium, het grootste aquarium van Noord-Europa. Met de nieuwe app The North Sea Movie Maker kun je er je eigen onderwaterfilm maken.

Jesperhus Feriepark in Noord-Jutland eindigde onlangs op de vijfde plaats van de verkiezing Europese Topcamping van het Jaar 2013. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlandse televisieprogramma Campinglife. Elk jaar worden er ongeveer driehonderd campings in Europa genomineerd voor de titel.

 

LEGOLAND Billund Resort: nieuw spookhuis

Het vakantieparadijs LEGOLAND Billund Resort heeft voor 2014 de grootste investering ooit gepland, ongeveer 80 miljoen DKK (ruim 10,7 miljoen Euro). Familiepark LEGOLAND opent op 5 april en biedt bezoekers dit seizoen als nieuwe attractie een spectaculair spookhuis.

Ook Hotel LEGOLAND wordt uitgebreid en er komt een LEGOLAND Holiday Village met chalets en familiekamers. LEGOLAND Billund Resort beschikt dan samen met het Lalandia vakantiepark over zo'n 10.000 bedden en overnachtingsmogelijkheden in LEGO stijl in verschillende prijsklassen.

Ook het nabijgelegen safaripark GIVSKUD ZOO en de gemeenten Billund, Vejle, Kolding en Vejen maken officieel onderdeel uit van het LEGOLAND Billund Resort.

Vikingmarkt bij Ribe

In het Ribe VikingeCenter in Lustrup nabij het oude stadje Ribe aan de zuidwestkust van Jutland, wordt van 28 april tot en met 4 mei de jaarlijkse grote en internationale Vikingmarkt gehouden met muzikanten, ruiters, ambachtslieden, boogschutters, krijgers en tal van kraampjes waar van alles te zien en te koop is. De authentieke marktsfeer met geuren van rook, voedsel en paarden nemen de bezoekers mee naar het Ribe uit de Vikingtijd.

Verder kan men in mei spannende avondwandelingen door Ribe maken met de stadswacht en in het nabijgelegen kasteel Gram Slot zijn iedere vrijdag spooktochten. Overnachten kan in vakantiepark Ribe Byferie.

Gaaf om te weten: VisitDenmark heeft gezorgd voor kortingscoupons voor een drietal attracties. Deze vind je hier: https://www.visitdenmark.nl/nl/denemarken/ontdek-je-voordeel

 

Meer over Denemarken in de meivakantie:

 

De streek Djursland, in het oosten van Jutland, wordt ook wel de 'neus' van Denemarken genoemd vanwege de geografische ligging. Het heuvelachtige landschap werd gevormd aan het einde van de laatste IJstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Djursland betekent 'het land van de dieren' en er zijn dan ook tal van attracties op dit gebied: het tropisch regenwoud Randers Regnskov, de dierentuin Skandinavisk Dyrepark, het Kattegatcentrum en Ree Park – Safari, waar leeuwenwelpjes te bewonderen zijn als het safaripark opent met Pasen. Gratis uitstapjes zijn er ook: fossielen zoeken bij de kalksteenkliffen, uitwaaien op een van de stranden of een fietstocht maken door Nationaal Park Mols Bjerge met een bezoekje aan de 700 jaar oude kasteelruïne van Kalø. Vanaf dit seizoen is er een paden- en fietskaart verkrijgbaar bij de lokale VVV-kantoren, met onder andere nieuwe fietsroutes in het Nationaal Park en een strandgids.

Aarhus, de tweede stad van Denemarken, ligt op een half uurtje rijden en biedt voor gezinnen onder andere het openluchtmuseum Den Gamle By, één van de topattracties van Denemarken.

 

Merenhoogland: natuurbelevenissen, musea, nieuwe fietsroutes en 100 jaar Asger Jorn

In het Deense Merenhoogland, rond de plaats Silkeborg, vind je niet alleen meren en bossen, maar ook de hoogste punten van het land en de langste rivier, de Gudenå. Er zijn tal van activiteiten in de natuur, zoals een tocht op de meren met de oude raderboot Hjejlen naar Himmelbjerget, het hoogste punt van Denemarken met fraai uitzicht over het landschap. Ook leent de omgeving zich prima voor fietsen/mountainbiken, wandelen, sportvissen, paardrijden, zeilen en golfen.

Vanaf Pasen is er bij de plaatselijke VVV een nieuw, Engelstalig boek met fietsroutes in het meren- en bosgebied verkrijgbaar. De routes zijn van verschillende lengtes en voeren langs bekende en minder bekende bezienswaardigheden, dorpjes, meren, uitzichtpunten en rivierdalen. Er zijn ook kindvriendelijke routes.

Daarnaast zijn er diverse musea voor gezinnen, zoals AQUA akvarium & dyrepark, Jysk Automobilmuseum, Papiermuseum Bikuben, het Energiemuseum en het doolhof Labyrinthia.

 

Beeldmateriaal: VisitDenmark