Gaaf voor Kinderen

Herfstvakantie in kindvriendelijk Jutland

Gaaf voor Kinderen was in de meivakantie in Noord-Jutland. Wij hadden een fantastische week. Nu de blaadjes langzaam aan de bomen aan het verkleuren zijn en de volgende vakantie zich aandient, vragen wij ons af… hoe is het in de herfstvakantie in Jutland, het grote schiereiland van Denemarken? VisitDenmark komt juist op dat moment met veel fijne informatie over de herfstvakantie: van Halloween in LEGOLAND Billund tot Vikingactiviteiten in Ribe en van glasblazen en halsketting ontwerpen in kustplaatsje Ebeltoft tot hout- en zandsculpturen bewonderen in Blokhus. 

 

Tips per regio

Regio Zuid-Jutland

LEGOLAND Billund in teken van Halloween

Waarschijnlijk spreekt LEGOLAND bij iedereen wel tot de verbeelding. Gaaf voor Kinderen was er in de meivakantie en wat is het er gaaf. Wij geloven meteen dat als het pretparken binnenkort in het teken van Halloween staat het weer fantastisch is in Billund. Van 11-19 oktober a.s. staat het themapark in het teken van pompoenen, spinnen, monsters en heksen. Er is een spokenparade, een mysterie om op te lossen en een bouwwedstrijd met LEGO steentjes.

Het themapark ligt op zo'n 700 km van Utrecht en investeerde dit jaar een recordbedrag van ruim 10 miljoen Euro. De nieuwste attractie is het spookhuis Ghost - The Haunted House. Ook zijn de overnachtingsmogelijkheden uitgebreid met een hotelvleugel (ridderkamers) en LEGOLAND Holiday Village (familiekamers en camping). Een verblijf in LEGO stijl is nu dus mogelijk in allerlei vormen, van eenvoudige tipi-tent tot luxe vakantiehuis.

Familiepark LEGOLAND maakt deel uit van het LEGOLAND Billund Resort. Dit vakantieparadijs in het zuiden van Denemarken omvat verder Hotel LEGOLAND, vakantiepark Lalandia Billund, het nabijgelegen safaripark GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA en de omliggende gemeenten Billund, Vejle, Kolding en Vejen. Via de website van VisitDenmark kan men een gratis kindertoegangskaartje voor LEGOLAND downloaden.

Maak een reis door de tijd bij de Vikingen

Het Vikingecenter in Ribe, het oudste stadje van Denemarken, biedt kinderen de mogelijkheid in de herfstvakantie een reis door de tijd te maken. Jonge bezoekers kunnen onder andere verkleed als Viking meehelpen bij karweitjes. Ook kunnen ze vechttechnieken uit de Vikingtijd leren. In de herfstvakantie zijn hier vele demonstraties, onder andere met IJslandse paarden. Het centrum telt tal van nauwgezet nagebouwde replica’s van gebouwen uit de tijd dat de Vikingen in Ribe hun hoofdkwartier hadden.

Vind de schat in museum Ribes Vikinger

Van 11 t/m 19 oktober a.s. kunnen bezoekers van het museum Ribes Vikinger in het oude Deense stadje Ribe op jacht naar schatten. Deze waren in eerste instantie uit diverse landen meegenomen door plunderende Vikingen, maar liggen nu her en der in het museum. Door ze op te sporen kunnen bezoekers meedoen aan de verloting van een bijzondere schat uit de museumwinkel. Op zondag 12 oktober is er in het museum een culturele nacht.

Het interessante museum biedt Vikingwandelingen, Spookwandelingen en Stadswandelingen aan met gidsen die ook Engels en Duits spreken.

Regio Oost-Jutland (Dursland)

‘Magisch Halloween’ in pretpark Djurs Sommerland

Het populaire Deense familiepark Djurs Sommerland in Nimtofte, in de aantrekkelijke regio Djursland in Oost-Jutland, staat deze herfstvakantie helemaal in het teken van het ‘magische Halloween’. Het feest dat uit de Engelstalige wereld is overgewaaid zorgt voor een geheimzinnige sfeer te midden van 20.000 kleurrijke pompoenen, heksen, reuzenspinnen, skeletten en grote Halloweenfiguren.  Een mystieke ‘Heksenschool’ heeft ook nog tal van spannende surprises in huis. En dat allemaal tussen de grootste en snelste achtbanen van het land (tot 90 km/u) en tal van andere attracties.

Glasblazen en halsketting ontwerpen in kustplaatsje Ebeltoft

Leuke activiteiten zijn er tijdens de herfstvakantie in het fraaie Glasmuseum in het Deense stadje Ebeltoft aan de oostkant van Jutland. Je kunt er onder andere op 13 ,14 en 16 oktober a.s. glazen appels of andere figuren leren blazen in de werkplaats van het museum en op 15 oktober bijvoorbeeld je eigen halsketting ontwerpen, versierd met fraaie gekleurde stukjes glas. Op 15 oktober kun je ’s avonds van 19-21 uur het museum na zonsondergang beleven (zaklamp meebrengen). Op deze avond laten experts ook geheimzinnige gloeiende appels van glas zien tijdens het spectaculaire productieproces. Aanmelding voor de arrangementen is niet nodig.

Regio Noord-Jutland

Hout- en Zandsculpturen in Blokhus

In Kulturhuset in Blokhus aan de noordwestkust van Jutland zijn tot en met 26 oktober a.s. prachtige hout- en zandsculpturen te bewonderen die de afgelopen maanden door diverse kunstenaars zijn gemaakt tijdens twee internationale festivals in deze populaire badplaats.

Het Zandsculptuur Festival had dit jaar als thema ‘Koningen, Keizers en andere heersers door de eeuwen heen’. Er namen twintig internationale kunstenaars aan deel, die zorgden voor opwindende inzendingen. Onder hen waren vijf Nederlanders, te weten Edith Weetering, Wilfred Stijgert, Helena Bangert, Ludo Roders en Marjon de Kateberg. Het internationale Houtsculptuur Festival kende 25 deelnemers uit tien landen. Zij maakten fraaie kunstwerken uit grote, meer dan 200 jaar oude boomstammen.

Middeleeuwse dagen in Vitskøl Klooster

In de Deense streek Vesthimmerland zijn deze herfst ook diverse activiteiten en evenementen voor gezinnen. Het strand van Løgstør, aan de Limfjord, is uniek omdat het wit ziet van de schelpen. Bij het nabijgelegen Limfjord Museum kunnen kinderen en volwassenen gratis op Schelp Safari.

In het weekend van 11 en 12 oktober a.s. keren in het klooster Vitskøl in het plaatsje twee dagen de Middeleeuwen terug. Het thema van het evenement is dit jaar ‘Kruiden, Geloof en Bijgeloof’. Rond het klooster wordt een levendige markt in middeleeuwse stijl gehouden, waarop bezoekers o.a. ridders en goochelaars kunnen ontmoeten. Voor kinderen zijn er toernooien en in de kerkzaal van het gebouw vindt een middeleeuwse mis plaats. In diverse stalletjes zijn hapjes en drankjes te koop die zijn gemaakt volgens recepten uit lang vervlogen dagen.

Løkken: leuk voor kinderen

Een naam om te onthouden voor wie met kinderen naar de Deense regio Noord-Jutland gaat: Løkken aan de Jammerbocht. Het plaatsje biedt zowel binnen als buiten leuke activiteiten, zoals paardrijtochten langs het strand, een Actiehuis (met onder andere een go-kartbaan), een Snoepfabriek (Bolcheriet), een terrein waarop golfvoetbal kan worden gespeeld en een ‘Family Farm Fun Park’. Er kan in Løkken zowel in de open lucht als buiten worden gezwommen.

Het populaire pretpark Fårup Sommerland ligt op 15 kilometer en ook Noord-Europa’s grootste aquarium, het Noordzee Oceanarium in Hirtshals, is dichtbij.

 

Meer informatie over gezinsactiviteiten in Denemarken in de herfstvakantie: www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk