Gaaf voor Kinderen

Musical over Johan Cruijff

Op 1 juni 2022 ontving ’14 de musical’ de 50.000 bezoeker en waren wij daar op uitnodiging bij. Toen we het mailtje met de uitnodiging ontvingen, dacht ik als ‘niet voetballiefhebber’ hmmm, is dat wel iets voor ons. De puberzoon in huis leek het ‘wel leuk’ dus we stapten in de auto naar AFAS Theater in Leusden. En, vanaf het moment dat we het theater in beeld kregen tot we later op de avond weer thuiskwamen, waren wij enthousiast. De tiener sprak er zelfs de dagen erna nog over, ook met vrienden. Toverwoorden: voetbal, Cruijff, theater en ja echt musical. 


Gaaf theater
Laten we gewoon in chronologische volgorde vertellen hoe wij dus dit theaterspektakel over voetballegende Johan Cruijff hebben ervaren.
De locatie van het AFAS Theater Leusden is heel centraal en toen we langs dit glazen bouwwerk reden keken we onze ogen uit. Er staan mooie beelden – vooral met wereldbollen – omheen en de buitenkant is een halve voetbal, van glas. Binnen is in het midden van die halve, blazen bal veel groen. Echte planten. Parkeren is een eitje onder dit theater en ook nog eens gratis inbegrepen bij je kaartje. Ideaal. Ook het drankje in de pauze hoort erbij.


50.000 bezoeker
Deze woensdagavond 1 juni was een speciale avond omdat de 50.000 bezoeker in de zaal zit. Dit werd vooraf al gevierd met zalige taartjes, met dus het getal 50.000. Een lekker glaasje bubbels erbij. Top! Deze 50.000ste bezoeker van de brutale ode aan de legendarische voetballer met rugnummer 14 werd op het podium in het zonnetje gezet en ontving een shirt met rugnummer 50.000. Extra bijzonder detail: die dinsdag 31 mei was het precies vijftig jaar geleden dat Johan Cruijff de winst van de Europa Cup 1 voor Ajax binnensleepte met 2 doelpunten tegen Inter Milaan in de Rotterdamse Kuip.


Mobieltje uit
Na een taartje en glaasje was het dan zover, we konden de zaal in. En yes, wij zaten op rij 14. Toch een supergaaf detail. Het theater is hartstikke nieuw en de stoelen zitten dus ook fantastisch. Vooraf aan de show werd er door een clubje muzikanten voor op het podium gezongen en muziek gemaakt. Zij kregen het publiek in de zaal al lekker aan het zingen. Helemaal slim vonden wij de set dat zij vroegen om je mobieltje erbij te pakken en de zaklamp functie aan te zetten bij het volgende nummer (ja, bloed, zweet en tranen dus iedereen zong mee). Daarna had iedereen het mobieltje toch al in de hand, om meteen op vliegtuigmodus of uit te zetten. Yeah.

Spektakel
De voorstelling ’14 de musical’ ging beginnen. Trouwens, de voorstelling werd onlangs bekroond met een Musical Award in de categorie Beste origineel Nederlandse musical. Nou, achteraf kunnen wij zeggen: dat is absoluut zo. Origineel! Spektakel. Wij werden meermaals verrast. Natuurlijk gaan we nu niet vertellen hoe, want dan is de verrassing eraf. Dat moet je zeker gaan beleven. Als je niet van musicals houdt of niet van voetbal… ook dan is ’14 de musical’ en must see. Ook – of juist – gaaf voor tieners!


Het verhaal
Bij nummer 14 denkt iedereen natuurlijk meteen aan een van ’s werelds grootste voetballers aller tijden. 14 de musical laat zien hoe Johan Cruijff, een eigenwijze en gevoelige Amsterdamse jongen, uitgroeit tot een absolute wereldster. Hoe zijn sportcarrière, zijn privéleven, zijn goede maar ook verkeerde keuzes in het leven, én het overlijden van zijn vader, hem maakten tot wie hij was. Een verhaal over ambitie, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verraad.
Natuurlijk vliegen de Cruijff uitspraken je om de oren. Het gaat soms zo snel… en wat speelt Tobias Nierop die Cruijff-rol fantastisch! Deze zin is bij ons blijven hangen: "In zeker zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk." We hebben veel gelachen en genoten tijdens ’14 de musical’ of ’14 het verhaal’. Echt een aanrader!


Meer info:
Kaartjes boek je via www.14hetverhaal.nl en de voorstelling is er zeker nog t/m 7 januari 2023.
Cast: Tobias Nierop, Myrthe Burger, Pepijn Schoneveld, Porgy Franssen, Kees Boot, Anne-Marie Jung, Justus van Dillen, Theo Martijn Wever, Kim van Zeben, Sjoerd Spruijt, Ruth Sahertian, Jeske van de Staak, Mitch Wolterink, Eva van der Post, Wolter Weulink, Midas Treub, Kiki Heus, Chiem Vreeken | Script en regie: Tom de Ket | Producent: Wolter Lommerde, Out of Office Productions.