Gaaf voor Kinderen

Bonjour, Center Parcs

alt

Het is alweer even geleden dat Center Parcs (mei 2010) de deuren van het vierde Franse park opende. Maar het wordt er alleen maar mooier én groener. Het park Domaine des Trois Forêts in de bosrijke omgeving van Moselle / Lorraine in Frankrijk. Zelf noemt Center Parcs het ‘de geboorte van een volledig nieuwe generatie vakantieparken’. En wat is het er gaaf voor kinderen, papa’s, mama’s en natuurlijk ook voor opa’s en oma’s. De bosrijke omgeving is schitterend, de cottages waanzinnig en ook nog eens ecologisch en de centrale faciliteiten zijn – als altijd bij Center Parcs – uitgebreid.

Hout en glas

“Bonjour”, roepen Center Parc’s Bing en Orry ons vriendelijk toe bij de ingang van het vakantiepark. De hond begint er hard van te blaffen na een ritje van zeven uur in de auto. We krijgen in razend tempo informatie en onze magnetische kaart om de deur van de cottage mee te openen. Dan rijden we over enkele heuvels, al bordjes met ons cottagenummer volgend, een héél eind van de centrale faciliteiten af. Het is een prachtige bosrijke omgeving en het bungalowpark Les Trois Forêts ligt er rustig bij. Onze cottage is geheel van hout én glas. Wow, als we de schuifpui volledig openen hebben we een waanzinnig uitzicht op ons terras, bomen en wilde bloemen. Wat een ervaring. Dít is een totaal andere bungalow dan we in Nederland van Center Parcs gewend zijn. Schitterend gewoon. Maar de kinderen staan te springen om te zwemmen in de Aqua Mundo.

 

 

alt

 

Plons

Wij missen net het treintje, dus gaan we lopen. De zon straalt aan de hemel en wij lopen heerlijk in de schaduw van de vele bomen. Maar ai, wat is het ver… We besluiten direct een fiets, zelfs een elektrische, te huren. Het blijkt dat wij 1,5 kilometer van de Aqua Mundo en Market Dôme zitten. Ach, na een plons in het warme water is dat op slag vergeten. Zoonlief springt over de golven in het golfslagbad, de kleine meid gaat met schep en emmer naar de zandbak ín het zwembad en even later worden wij in het enorme Water Playhouse bedolven onder een plens water. Lachen! De wildwaterrivier brengt ons buiten in het zonnetje en onze dag kan niet meer stuk. Genieten!

 

 

 

alt

 

Biodivers

De volgende dag leren wij snel bij over Les Trois Forêts. Het park is een ecologisch en biodivers park. Zo zijn alle cottages en centrale faciliteiten uit hout en glas vervaardigd en door hun glooiende en organische lijnen in perfecte harmonie met de natuurlijke omgeving. Een fijn stukje achtergrond over het vakantiepark. In navolging van de succesvolle relatie tussen het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs in Nederland is Les Trois Forêts een samenwerking aangegaan met het World Wildlife Fund (WWF) in Frankrijk. Het is bovendien het eerste park waar bij de bouw en exploitatie wordt gekozen voor duurzame ontwikkeling met certificering volgens de Franse HQE-norm. “Wij zijn er trots op dat alle cottages en centrale voorzieningen van Les Trois Forêts door het onafhankelijke controle-instituut Certivea met de HQE®-norm zijn gecertificeerd. Dit toont aan dat tijdens de bouw uitsluitend gebruik is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en toepassingen. Vanaf de opening zal de CO2-voetafdruk van Les Trois Forêts ook aanzienlijk gereduceerd worden dankzij de energie die geleverd wordt via een biomassawarmtecentrale”, vertelt James Mennekens, Managing Director van Center Parcs Europe. “Duurzaamheid is van meet af verankerd in onze bedrijfsvoering. Zo waakt Center Parcs voor een goed ecologisch evenwicht en stimuleert zij biodiversiteit in haar parken met een beleid gericht op een verantwoord water- en bosbeheer.”

alt

Voor de kinderen

Een rondje over het park leert ons ook veel over de diverse mogelijkheden voor de kinderen. We nemen een kijkje bij de kinderboerderij en de BALUBA. In deze bijzondere boerderij kunnen kinderen kennismaken met het boerderijleven en mogen ze helpen de koeien te melken. Maar die van ons zijn snel afgeleid door de speeltuin met schommels, glijbanen en kabelbaan. Tijdens regenachtige dagen, of in ons geval als het té warm is, is de BALUBA indoor speelwereld een uitkomst. Kinderen van jong tot oud (4-10 jaar) kunnen hier klimmen, rennen en glijden. Ook de jongste kids kunnen zich uitleven bij de reusachtige vogelverschrikker met spelletjes, grote ballen en gekleurde draaiborden. In de BALUBA worden ook de ‘wanna be’ activiteiten (zoals piraat, acrobaat, brandweerman) georganiseerd en zodoende genieten wij tijdens een verse espresso van een circusact. Voor ons mannetje van 4,5 jaar duurt de show te lang en hij duikt de Foam Factory waar je rubberen ballen in de lucht kunt schieten in.

Enige jammere is dat alle communicatie in het Frans gaat. Niet optimaal voor de kids, al komen zij er met handen en voeten wel uit. Voor ons is het lastig; zeker als je een fiets wilt huren of gewoon iets in de winkel op het park wilt weten… iedereen spreekt alleen Frans, een enkeling (bij de receptie) schakelt op Engels over. Het hoort bij het land, dat weten we, maar we hoopten bij een internationale organisatie als Center Parcs toch simpeler te communiceren.

alt 

Genieten

Voor kinderen is er iedere dag weer veel te doen, van een ponyrit tot sporten en van bowlen tot klimmen bij de High Adventure Experience. Wij fietsen wat af en aan door het bos met stromende beek (waar je met een bootje prachtig kunt varen) en omzeilen de loslopende geiten en highlanders, van en naar onze cottage en de Market Dôme. Er springt op een ochtend zelfs een keer een hert terug het bos in. Hoe natuurrijk wil je het hebben?! ’s Ochtends fietsen we voor vers stokbrood of croissantjes. Dan om te zwemmen, ’s middags even voor een boodschapje in de grote supermarkt en dan weer om indoor te spelen bij de BALUBA of om ’s avonds pizza, pannenkoeken of een andere warme maaltijd te eten in de verschillende restaurants. We zijn van alle gemakken voorzien en genieten optimaal.

Ook bij onze cottage is het genieten. Er staan luxe stoelen op ons houten terras en de kids spelen in ons zelf meegenomen zwembadje, terwijl wij ze vanuit ons zonnebed gadeslaan. In de cottage ontbreekt het ons ook aan niets, met een ruime keuken waar je prima kunt koken, in de badkamer met jacuzzi of de prettige slaapkamer met uitstekend bed.

 

 

alt

Brandweer

De avond voor vertrek maken we nog iets spannends mee. Als we op ons terras wel een heel hard gezoem horen gaan we zoeken. Dat hoeft niet lang, want opeens zwermt het van de bijen. Een gigantisch nest is zo gebouwd in de boom naast ons terras. We bellen de receptie en binnen een paar minuten komt er iemand kijken. Onze zoon gaat nu echt niet naar bed, dít wil hij meemaken! Zeker als na vijf minuten de brandweer met blauw zwaailicht aan, bij onze bungalow arriveert. Compleet in ‘imkerpak’ halen zij het – wat later blijkt wespen – nest weg. Opgelucht vallen wij later die avond in slaap en dromen alvast over een volgend zeer prettig verblijf bij Center Parcs, in Nederland, België, Frankrijk of Duitsland. Maar of dat deze uitstekende ervaring in de volledig nieuwe generatie vakantieparken kan overtreffen…

 

 

 

altMeer informatie of ook Center Parcs Les Trois Forêts boeken? 

  

Tekst en foto’s: Marije Smit / www.schrijfster.com