Gaaf voor Kinderen

Ontdek het Domein van de Grotten van Han

Het is mei en dan heb je op school nogal wat dagen vrij. In deze voorjaarsmaand vallen heel wat feestdagen en dus voor ons aanleiding om er op uit te gaan. We surfen wat bij diverse touroperators en ontdekken dat het met een leuke labradoodle in de familie soms lastig kan zijn om een accommodatie te boeken. Toch kun je bij veel touroperators in de zoekmachine aangeven dat de hond meekomt, en op die manier belanden wij bij Parc Les Etoiles. In de Belgische Ardennen. Dat betekent voor ons een kleine vier uur in de auto en dan staan we al voor ons luxe, houten chalet. Een prachtig vakantiepark, waar iedere maand van het jaar wel iets te beleven valt. Wij treffen een zalig zonnetje en genieten een paar dagen van de groene natuur en rust.

Onderaardse wereld

Bij het voorbereiden van deze short break lazen we over de ontdekking te voet, langs het nieuwe wandelpad van Wildlifepark Domein van de Grotten van Han. Yes, dat klinkt goed. Vanaf ons vakantiepark staan we in driekwartier in het dorpje Han-sur-Lesse. Bij de entree hebben we werkelijk nog geen idee wat voor fantastische (en lange) dag dit gaat worden. We melden ons om 10 uur, als het Domein net open is. We kunnen direct mee met de tram. Voor ons al een onverwachtse manier van reizen naar de mysteries van de onderaardse wereld. Yes, iedereen instappen, de tram vertrekt… er is nog net tijd voor een toeristische foto. Mees en Pien krijgen een groene parkiet op de schouder, er worden wat foto’s geknipt welke we aan het eind van de dag kunnen kopen (wat wij niet doen, we blijven zuinige Hollanders). De oude tram (deze schijnt zelfs honderd jaar te zijn) rijdt ons in 4 kilometer naar de ingang van de Grot. We tuffen best snel door het bos, omhoog. We zien vanuit de tram het wildlifepark al. Bij de ingang van de Grot verzamelen groepen zich per taal. Wij kiezen de Nederlandstalig rondleiding en de gids vertelt binnen dat we zo’n 2 kilometer in de Grot gaan lopen en dat het ook circa 2 uur duurt. 

 

Veel informatie

In korte tijd verzamelen we veel informatie, zoals dat we nu door de beroemdste grotten van ons continent lopen. De Grot van Han is uitzonderlijk vanwege de schoonheid van haar kalkafzettingen en haar immense zalen, die het werk zijn van de Lesse, de rivier die helemaal door de kalkrots stroomt. De Grot heeft maar liefst drie sterren in de groene Michelingids en aan het eind van de dag kunnen wij alleen maar bevestigen dat het Domein en dus de Grot dit meer dan waard is. Iets onwennig lopen de kinderen met de groep mee het donker in. Het is even wennen, het is lekker koel (het hele jaar door 15 C) maar best wat donker (en dus spannend voor Pien) en zo nu en dan valt er een druppel water op ons hoofd.

We lopen langs stalagmieten en stalactieten. Het laatste woord werkt op de lachspieren van Mees, want tja ‘tieten’ mag hij eigenlijk niet zeggen. De gids bevestigt ons ezelsbruggetje dat stalactieten naar benden hangen. We kijken onze ogen uit naar alle mooie zalen en we lopen via diverse trappen drie verdiepingen naar beneden. Spectaculair want in de winter staat het water van de Lesse hier. Nu horen wij het water stromen en iets verderop zien wij de rivier die verantwoordelijk is voor deze prachtige Grot. Na anderhalf uur lopen vertelt de gids dat we dadelijk een klank- en lichtshow krijgen. We wandelen op de mysterieuze klanken van Enya naar een plateau met stoelen waar we zitten en de show zien. Pien van 5 vindt het te spannend en is blij als we via een grote loopbrug, enkele meters boven de rivier, naar de uitgang lopen. We zien licht! Maar daar krijgt ze de volgende schrik, namelijk de traditioneel afgeschoten kanonschot. De echo klinkt lang na. Vroeger diende het kanonschot om de echos te horen en om de boze geesten te verjagen. Wij lopen de Grot uit en komen bij op het terras van het restaurant, waar wij niet alleen genieten van een kop koffie, maar ook een lekkere lunch nemen.  

Speeltoestellen en wilde dieren

Te voet gaan wij verder naar de safaricar, maar we komen eerst langs een speeltuin. Blij rennen de kids naar de speeltoestellen. Ondertussen checken wij de brochure nog eens en lezen over het Wildpark waar wij dadelijk wilde dieren (yes, beren, lynxen en wolven) gaan ontmoeten in de natuur. We kunnen kiezen; of we stappen in de safariwagen , een groot open voertuig of we gaan te voet langs het nieuwe wandelpad (sinds half 2014). Dit bospad is 2 of 5 kilometer lang en je kunt op eigen tempo het hoge gedeelte van het Wildpark doorlopen. Dat lijkt ons prachtig, maar met twee jonge kinderen en een wandeling van twee uur door de Grot in onze benen, kiezen wij voor gemak en pakken dus de safaricar. Deze hoge safariwagen vertrekt in het dorpscentrum, naast de entree van De Grotten van Han. We zitten met z’n viertjes bij elkaar, de ene iets hoger dan de ander, waardoor we alles goed zien. We rijden het dorp uit en er wordt een vrolijke cd gestart (het deuntje zit nog altijd in ons hoofd). We tuffen over het spoor van de tram, passeren de Grot en komen in het Wildpark via een afgesloten hek. Wat een uitzicht zo over de oude vallei van de Lesse, 250 hectare pure natuur. De vriendelijke chauffeur vertelt tweetalig meer over het Massif de Boine en de fauna en flora. Wauw, we zien als eerste grote Europese uilen/oehoes (midden in het bos in een afgesloten ruimte) en daarna volgen wolven, het Przewalski-paard, lynxen, wilde ezels, herten en zelfs beren (veilig in een berenkuil). De tocht is prachtig en lekker relaxt zo in de safariwagen.

Wat een belevenis!

Als we het Wildpark uitrijden start de vrolijke cd weer en rijden we al zingend door het dorp Han-sur-Lesse waar diverse terrassen lonken in de zon, de toeristenwinkels de souvenirs hebben uitgestald en de safariwagen ons bij de kerk op het dorpsplein afzet. We zouden opnieuw het Domein kunnen bezoeken en nog het museum PrehistoHan (tentoonstelling over 50 jaar opgravingen in het water van Lesse en 3D-show) kunnen bezoeken maar ons kleine ‘wilde dier’ labradoodle Takkie wacht op ons in ons fijne, houten vakantiehuis op Parc Les Etoiles.

Moe maar voldaan stappen we in de auto en even later vertellen de kinderen enthousiast aan hun vrienden op het vakantiepark over de Grot en de wilde dieren. Wat een belevenis. Na al deze indrukken sluiten we de dag relaxt af met een diner in het fijne restaurant bovenop de berg en naast de receptie van Parc Les Etoiles: Le Bonne Heure. De kinderen blijken onvermoeibaar want na een paar happen zalige pizza rennen ze alweer naar de speeltuin en ontdekken zelfs een indoor speelkasteel. Op die manier hebben ouders de tijd voor een dessert en ontspannen diner.

 

 

 

Meer informatie en boeken kan via Vacanceselect

 

Meer lezen over Toeristische Attracties, check de website van België Toerisme.

Meer informatie over het Domein de Grotten van Han: www.grotte-de-han.be/nl