Gaaf voor Kinderen

Je eigen pony tijdens de vakantie

Ons weekendje weg met de kinderen start uitstekend. Geen files op de snelweg naar België, een snelle incheck bij Center Parcs Erperheide, we droppen de weekendtassen in de cottage, werpen een blik op de kinderboerderij en schuiven dan aan in restaurant Fuego. Hoewel, dat gaan zitten duurt iets langer… de kinderen krijgen namelijk bij de ingang van het restaurant een schatkaartplattegrond waarop zij kunnen zien waar ‘de schat’ (onze tafel) te vinden is. Voor onderweg krijgen ze een bakje popcorn mee. Enthousiast gaan zij op zoek en passeren wij eerst de spiesen vlees, groente en vis waar Fuego beroemd om is. Yes, de tafel is gevonden en de menukaarten zien er al net zo spannend uit als de schatkaart. Er is een uitgebreide kinderkaart en de bediening is ook enorm leuk op kids ingesteld.

Spetterend weekend

Natuurlijk valt er voor kinderen al meteen veel te ontdekken zo in de Market Dome. Zij gaan een kijkje nemen bij de muziek, spotten Orry en lopen zo over de bruggetjes, langs flamingo’s (“die zijn zeker nep”), schildpadden (“Wow, wat veel”) en vissen. Het is lekker warm, logisch dat de tropische planten het hier zo goed doen. Dit overdekte centrum, een paradepaardje van Center Parcs, ligt er mooi bij. Wij nemen alvast een kijkje bij het raam naar de Aqua Mundo. Dat beloofd een spetterend weekend te worden. Maar eerst gaan wij morgenochtend bij onze pony kijken. Ja heus, wij hebben een ponyvakantie geboekt en dat betekent dat we gedurende de vakantie een eigen pony hebben. Spannend. 

 

Pony ophalen

Onze cottage – met foto’s van paarden en pony’s aan de muur - heeft rechtstreeks toegang tot de ponybak. Schuifpui open en we staan bij de verzorgingsplaats voor de pony’s. Maar voor het zover is, krijgen wij een uitleg van Katrijn over de Pony Vakantie. Wij verzamelen bij de ponystallen en de cowgirl Katrijn, een echte ervaringsdeskundige als het op paarden en pony’s aan komt, vertelt dat wij de pony’s in de wei gaan ophalen. Een wandeling over het vakantiepark begint en na zo’n kwartiertje lopen komen we bij de pony’s aan. Iedere deelnemer (er zijn in totaal 10 cottages voor de Pony Vakantie, maar het is mogelijk om meerdere pony’s per huisje te boeken) krijgt een pony toegewezen. Wij hebben Ramona, een prachtig donkere viervoeter. Als wij weer terug zijn voor onze cottage krijgen we een uitgebreide uitleg in de overdekte piste. Katrijn vertelt dat je niet achter de pony moet gaan staan, dat je een cap moet dragen, hoe je jouw pony moet verzorgen en wat pony’s eten. Dan worden de caps uitgedeeld en krijgen de deelnemers rijinstructie. Dochter Pien (6 jaar) zit meteen op Ramona, mooi rechtop en pakt de teugels. Zij weet al een beetje hoe het moet, nog van onze vorige vakantie bij het Betere Boerenbed. Toch valt er natuurlijk nog veel te leren en geduldig laat de instructrice (te herkennen aan de geruite bloes en cowboyhoed) zien hoe je een pony ‘bestuurd’. Dan gaat Mees (9 jaar) op Ramona zitten en wordt er een rondje in de bak gereden.

Je pony verzorgen

De rest van de ochtend bestaat uit het verzorgen van je pony. Pien neemt die taak zeer serieus en Ramona krijgt een emmer water, een stukje wortel en vers gras. Bij de Pony Vakantie hoort een (leen)koffertje met pony-verzorgingsproducten zoals een borstel en haarelastiekjes en de cap. Katrijn komt steeds langs voor als je vragen hebt en legt de kinderen op haar vrolijke manier uit hoe je kunt borstelen en hoe je bijvoorbeeld een vlechtje in de manen kunt maken. Pien luistert geduldig en gaat aan de slag. Ramona ziet er daarna prachtig uit en onze dochter vindt het wel weer tijd om een stukje op haar pony te rijden. Dat mag gedurende de hele dag, onder begeleiding van een ouder en in de ponybak. We maken die dag wat rondjes en kunnen zo alle cottages en houten sculpturen rustig bekijken. Die houten beelden zijn overigens schitterend gemaakt van het hout van de gekapte bomen. Tevens is het een handig herkenningspunt voor de kinderen. Onze schuifdeur en terras zijn te vinden bij de totempaal.

Geen tijd

De Pony Vakantie is een nieuw concept van Center Parcs en de pilot wordt in Erperheide gedraaid. Maar het staat nu al als een paal boven water dat er meer parken zullen volgen, want wie wil er nou niet een eigen pony tijdens de vakantie verzorgen? Onze kinderen in ieder geval wel! Zij doen het vol overgave en de uren vliegen om. Het is superhandig dat de cottages om het ponyverblijf/piste heen staan, zodat je als ouder ook tijd hebt om even iets voor jezelf te doen. Terwijl wij dus een kop koffie drinken en een boek lezen, kan Pien haar Ramona voeren en borstelen en bij de andere pony’s kijken. Zij heeft binnen de kortste keren leuk contact met alle andere ponyliefhebbers, terwijl Mees na een uurtje ponyverzorging liever zijn bal pakt en gaat voetballen. Op het vakantiepark is overigens verder genoeg te doen voor de kinderen (van de Wannabe tot Cool Factor), maar daar hebben zij vandaag geen tot weinig tijd voor. Zwemmen? Dat doen wij ’s avonds, want zeker de eerste dag zijn we druk met onze pony. Aan het eind van de dag gaan we weer met alle pony’s, onder begeleiding van Katrijn, terug naar de wei. Op de terugweg vertelt Pien: “Ik mis Ramona nu al. Ik vind het zo leuk om haar te verzorgen!” Morgenochtend worden de twee weer herenigd, maar zullen wij toch ook meer activiteiten gaan ondernemen want die tropische vissen in het Aziatische vissersdorp in de Aqua Mundo, plus de Kids Safari willen wij zeker nog meemaken.

Over onze tweede dag lees je eerdaags meer op Gaaf voor Kinderen.

Wil jij ook zo'n ponyvakantie? Surf dan even naar Center Parcs.

Tekst en beeld: Marije Smit / www.schrijfster.com