Gaaf voor Kinderen

Naar de jungle in het Nederlandse Heijen

Ja hoor, naar de jungle in Limburg. Geloof je het zelf?! Ik ben Mees, 10 jaar, en ik geloof er niets van. We hebben in Nederland namelijk geen jungle. Tja, tot ik de Jungle Dome van Het Heijderbos binnen stapte. Ik moet nu toegeven, ik heb in een stukje tropisch regenwoud gespeeld. In Heijen!
Indoor tropische jungle
Met ons Center Parcs pasje open ik het poortje van de Jungle Dome. Daar sta ik dan, samen met mijn ouders en zusje, in het overdekte oerwoud. Het is warm, dus uit die jas. En nu? Ik luister. We horen vogelgeluiden en zo nu en dan een schreeuwend kind. Want dit is niet alleen een jungle waar meer dan 40 diersoorten wonen en 250 tropische bomen en planten groeien, het is ook een speelwereld. In deze indoor tropische jungle kunnen kinderen heerlijk spelen. Mijn zus (7) en ik gaan los en zwieren met de kabelbaan naar de overkant, worstelen ons door een touwbanenparcours en springen van steen naar steen in de stromende beek.
Regenbui
Terwijl wij aan het spelen zijn en de flamingo’s bewonderen, drinken onze ouders in het restaurant een kop koffie. Heus, er is een restaurant in dit overdekte stukje tropen. Op het houten balkonnetje aan de overkant van het terras roepen wij naar papa en mama. En dan… barst er een hoosbui los. Een tropische regenbui zorgt voor een mistig uitzicht en we horen zelfs een donderslag (door de speakers). De regenbui is heel plaatselijk en alleen boven de vijver met vissen.

Net als in Sumatra
Als gezin lopen we even later een rondje via de houten bruggen rondom de jungle. Er is een gedeelte waar je op borden heel veel informatie kunt lezen over de Jungle Dome. Dit overdekte oerwoud is geïnspireerd op de dichte jungle van Siberut, een klein eiland ten westen van Sumatra. Het Wereld Natuur Fonds is een samenwerking met Center Parcs aangegaan en met de Jungle Expedition kun je een begeleide ontdekkingsreis maken langs alle fauna en flora. Wij willen wel graag meer weten van alle dieren hier in de Jungle Dome, dus wij komen vanavond terug.

Overnachten in de jungle
In Het Heijderbos kun je namelijk een nacht slapen in de jungle. Dan komen de dieren echt tot leven en hoor je de junglegeluiden het best. Wij slapen zelf in een gewone cottage op het park, maar je kunt overnachten in een bijzondere Jungle Cabana en vanaf je privé-veranda de tropische dieren bekijken. Vanaf 17 uur is de Jungle Dome namelijk gesloten voor bezoekers en zijn alleen de gasten voor het Jungle Lodge-arrangement er. Wij mogen dit ervaren en genieten van een bbq-diner (mama noemt het ‘braai’).

Op pad met de ranger
Na een welkomstdrankje in het aangenaam warme restaurant gaan we de jungle geheimen van Mentawai ontdekken, samen met een ranger. We gaan met drie opdrachten aan de slag nadat we samen met de ranger en een groep gasten een rondje hebben gelopen en uitleg over flora en fauna hebben gekregen. Door de jungle heen staan sowieso diverse opdrachten om te doen en te leren. Maar onze opdracht is om zelf een beker van bamboe te maken, een ketting te rijgen van hout en kralen en teksten in spiegelschrift te ontcijferen. Super gaaf!
Met de Jungle Expedition, opgezet in samenwerking met het WNF leren kinderen nog meer over het behoud van het oerwoud.

Na deze informatieve speurtocht gaan we aan tafel. Het uitzicht op de jungle met al z’n dieren is fantastisch en nadat de bediening het concept over het zelf bereiden van onze eigen gerechten heeft uitgelegd gaat het smullen beginnen. Eerst is het wat onwennig om in de warmte van het oerwoud te eten en als enige minpuntje kunnen we aangeven dat er wel een extra schoonmaaklapje over tafel had gemogen (er lopen namelijk dieren rond). Maar verder: gaaf! Er is vis, vlees en groente. Zalige soep. En alles is op thema jungle. Origineel. Pien bakt een stukje zalm in een palmblad en Mees gaat voor grote stukken groot bqq-vlees. Een top avond!

Slapen in cabana
De jongens aan het tafeltje naast ons vragen of ik mee wil op ontdekking. We gaan een grote kikker zoeken. Pien komt natuurlijk ook mee, maar zij is al snel afgeleid door de mooie roze flamingo’s en de kabelbaan. Er valt ook zoveel te doen in deze indoor jungle.

Na ons jungle-avontuur in de Jungle Dome by night verlaten we de aangename warmte en gaan naar onze cottage op het vakantiepark. De andere gasten gaan verder met hun Jungle Lodge-arrangement. In de ‘basic’ lodge  of cabana, met bed en veranda kunnen zij genieten van de nachtelijke jungle. Een toilet en douche is in een gedeelde ruimte en om 8 uur wordt er een picknick-ontbijtmand op de veranda geleverd. Daarna worden alle dieren om 9.30 uur gevoerd en dan gaat de Jungle Dome weer open voor het grote publiek.
 

Wil je meer over de Jungle Dome zien, dan staat er op YouTube een informatie filmpje. Een jungle lodge-arrangement ervaren? Dan kun je meer informatie vinden bij Center Parcs Het Heijderbos.
 
Over onze verder ervaringen in Center Parcs Het Heijderbos komt eerdaags een apart reisverhaal.