Gaaf voor Kinderen

Weet je dat… Europa-Park een showroom is

Voor oplettende GaafvoorKinderen volgers én natuurlijk attractieparkenliefhebbers is het Duitse Europa-Park geen nieuws meer. Dit attractiepark is gaaf! We hebben er al vaak over geschreven en al het nieuws uit 2023 staat op een rijtje (als je hier klikt) en onze ervaring in Waterwereld Rulantica is ook uitgebreid genoteerd. Nu lijkt het ons juist interessant om eens informatie te delen wat je wellicht nog niet wist over Europa-Park. We gaan er even voor terug in de tijd…

Want, weet je dat… Europa-Park is dé showroom voor eigen attracties.

Hoe dat zo is gekomen?

Al meer dan 240 jaar geleden begon de geschiedenis van het attractiepark in de Duitse plaats Rust. Om precies te zijn, in 1780 richtte Paul Mack in het Duitse Waldkirch een bedrijf op dat gespecialiseerd was in het bouwen van houten postkoetsen. Oplettende parkbezoekers kunnen tegenwoordig hier en daar (kijk vooral bij het entree) nog iets terugzien van de houten wagens… Het bedrijf liep meteen goed en er werd in 1880 om wagens te bouwen die geschikt waren voor het transport van orgels. Later kwamen daar ook nog de wagens bij voor de kermis en het circus. De pipowagen en huifkar, zeg maar. Grappig dat je nu in het Camp Resort naast het park kunt overnachten in een huifkar.

Terug naar de geschiedenisles… Vanaf 1920 ging de fabriek zich bezighouden met de ontwikkeling van attracties voor jaarmarkten. Al meteen een jaar later werd de eerste houten achtbaan voor een attractiepark gebouwd. Tadaaaa… nu gaat het je vast dagen. Want sinds die tijd is het familiebedrijf Mack verschillende soorten attracties gaan bouwen. De attracties gingen al snel naar pretparken over de hele wereld.

Familie Mack

Nog weer later waren Franz Mack en zijn zoon Roland (in 1972) op reis en kwamen op het idee om een eigen attractiepark te bouwen. Met dit park konden zijn andere pretpark laten zien wat zij konden maken. Dus, een ‘levende showroom’ van de producten die de fabriek in Waldkirch kon maken.

Het attractiepark van de familie Mack kon gebouwd gaan worden in een klein dorp in het Zwarte Woud, aan de rand van de Elzas. De plaats heet Rust (echt waar!) en ligt dus hartstikke centraal, juist ook voor Franse bezoekers. En voor een hoop Nederlandse gasten als ze op reis zijn naar bijvoorbeeld Italië of een vakantie in het zuiden van Duitsland.

Showroom van achtbanen

Op 12 juli 1975 opende Europa-Park voor het eerst de deuren. In dat jaar bezochten al 250.000 mensen het pretpark. Omdat het eigenlijk een showroom is voor andere attractieparken zijn alle attracties ‘full option’ en dus het meest mogelijk uitgebreid. Want, als bouwer van attracties wil je natuurlijk alles wat je kunt maken laten zien. Ja, ook aan attractieparkliefhebbers.

Inmiddels, in 2023, bestaat Europa-park uit 19 themagebieden waarvan er in 16 gebieden Europese landen tot in de kleine details zijn nagebouwd. Je loopt zo via Italië naar Ierland of van Spanje naar Nederland. Grappig he!

Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich meer dan 100 attracties (90% van Mack Rides) en shows, waaronder 13 achtbanen. Als achtbaanliefhebbers moet je echt naar Europa-Park!

Nieuwe producten van Mack Rides worden steeds als eerste in Europa-Park geplaatst. Hierdoor maken parkbezoekers steeds als eerste kennis met innovaties. Virtual reality op achtbanen werd bijvoorbeeld voor het eerst in Europa-Park toegepast. Bezoekers dragen een speciale bril en bevinden zich in een andere wereld terwijl ze tegelijkertijd de wind, krachten en bewegingen van een echte achtbaan ondergaan. 

Inmiddels gaat 95% van de productie naar het buitenland. Ook in tientallen Nederlandse en Belgische parken, waaronder de Efteling, Walibi en Plopsaland, staan attracties van deze fabrikant: Mack Rides. Dit bedrijf hoort nu tot een van de vijf grootste achtbaanbouwers ter wereld.

En, weet je dat… als jij als kind graag een spreekbeurt over Europa-Park wil houden, dan kun je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een spreekbeurtpakket aanvragen. Als je daarbij aangeeft hoeveel klasgenootjes er zijn, dan sturen ze graag extra brochures mee.

Wil je nog meer weten of kaartjes voor Europa-Park boeken? Lees dan verder op www.europapark.de/nl