Gaaf voor Kinderen

Zwemmen, spelen en relaxen bij Camping Les Ranchisses

Onze zomervakantie in de Franse Ardèche stond erg in het teken van ‘de vakantie met de hond’. Takkie, onze labradoodle, werd door Eurocamp ingezet om een dogvlog te maken. Zo kwam het dus dat hij over de verschillende campings liep met een GoPro op. Hij filmde het interieur van de stacaravans en vooral ook van het leven op de camping. Check hier zijn dogvlog.
Natuurlijk was er méér tijdens deze gezellige gezinsvakantie. Het was voor ons als gezin een ander soort vakantie dan voorheen. We verbleven met hetzelfde plezier in een comfortabel stacaravan, dat maakte niet het verschil. Nee, hét grote verschil: beide kinderen hebben zwemdiploma A en B. Gevolg: als ouders zitten wij vaker nog even koffie te drinken en een boek te lezen bij de stacaravan, in plaats van ‘rennend’ mee naar het zwembad. Voor ons fijn. En reken maar dat het voor Pien (7) en Mees (10) ook extra prettig was. Zij konden gaan en staan waar zij wilden deze vakantie op camping Les Ranchisses.
Waterpret voor kinderen
Doeiii, roepen de kinderen al redelijk vroeg in de ochtend. “Wij gaan naar het zwembad!” De eerste dagen van de vakantie is dat voor ons als ouders even wennen. Maar inderdaad, Mees en Pien kunnen met het zwemdiploma plus de nodige zwemervaring gewoon zelf naar het zwembad op de camping. Tijd voor ons om rustig aan te doen en een extra kopje koffie te zetten of een langere wandeling met de hond door het bos te maken. Reken maar dat de kids waterpret hebben in de verwarmde zwembaden op de camping. Er zijn twee waterglijbanen, een attractie op zich. Er zijn twee relatief grote zwembaden, met bij het ene bad een groot deel van de dag animatie en spelletjes voor de kinderen. En er is natuurlijk een peuterbad. Oh ja, wellicht fijn om te weten voor stelletjes en voor ouders met tieners en kinderen zoals de onze, die er zelf op uit trekken, er is een wellness met buitenzwembad alleen toegankelijk voor volwassenen. Rustig zwemmen en je boek lezen op een ligstoel langs het zwembad.
Activiteiten op de camping
Aan activiteiten op de camping geen gebrek. Er is een animatieteam waarmee de kinderen buiten spelletjes doen en aan het eind van de dag worden er voetbalwedstrijden georganiseerd en is er op het podium bij de bar live muziek en avondshows. Camping Les Ranchisses is ruim opgezet en heeft, buiten een hoger en lager gelegen deel van de camping, ook een deel met outdoor activiteiten (midgetgolf, voetbalveld) en een restaurant. Dit gedeelte bereik je door een bruggetje over te steken. Het is niet de Ardèche zelf die langs de camping stroomt, het is een schoon waterstroompje met een paar versnellinkjes. In een afgesloten deel water liggen kano’s, vrij voor gebruik, om wat te peddelen.
Ruim opgezet
Het terrein van camping Les Ranchisses is opgedeeld in twee delen. Er is een gedeelte waar voornamelijk tenten en caravans staan langs een stromend beekje en er is een iets hoger gelegen deel waar alleen huuraccommodaties van Eurocamp staan. Hier is ook de receptie van Eurocamp te vinden waar de kinderen tijdens de vakantieweek ook regelmatig spelletjes en speelgoed lenen (en wij het weerbericht checken). Het centrale deel van de camping waar dus ook de supermarkt, campingreceptie, bar en zwembaden te vinden zijn is het ‘lager gelegen’ deel. Om op ons terrasvormige vakantiepark te komen loop je via een tunnel onder een weg door. Dat klinkt misschien druk of raar, maar wij hebben geen enkele last gehad van de doorgaande weg. De camping voelt aangenaam ruim opgezet.

Veel te doen
Op camping Les Ranchisses valt al veel te ondernemen. Denk aan wat peddelen in de kano, midgetgolf, voetballen, tennis, fitness en zwemmen. Je hoeft de camping dus eigenlijk niet af. Toch doen de meeste gezinnen dat natuurlijk wel. Want het landschap van de Ardèche is prachtig en moet ontdekt worden. Zelf hebben wij het geluk om twee verschillende campings in de Ardèche regio te mogen bezoeken. Zo verbleven wij al een week op camping La Bastide en Ardèche (lees onze ervaring) en maakten wij vanuit daar een rit naar de Pont d’Arc. Een schitterend natuurfenomeen van een boog van steen boven het stromende water. Tevens reden wij een prachtige route door de Gorges vanaf die camping naar Les Ranchisses. Nu rijden wij wat rond in de zonnige omgeving en we wandelen vanaf de camping aan het eind van de dag naar het naastliggende stadje Largentière. Het is twee kilometer lopen, grotendeels in de schaduw dankzij het bos, maar de terugweg blijkt voor de kinderen (na lang slenteren in het dorp) wat veel.

Bezienswaardig Largentière
Om op de camping te komen reden wij al door Largentière en het oogt middeleeuws.
Nu bij ons bezoek blijkt het dat ook te zijn. Er is veel te ontdekken: een bisschoppelijk kasteel uit de 15de eeuw en de middeleeuwse binnenstad. Er is een gezellige markt met lokale lekkernijen en souvenirs. Hierdoor zien wij eigenlijk niet eens de Porte des Récollets, de 15de eeuwse poort. Het is best druk in het stadje, waarschijnlijk trekt de markt veel toeristen, maar het is er zeker heel sfeervol. Een aanrader!
Trek wel gympjes aan, want de straten zijn van geplaveid met van die gladde steentjes.
 
 

Gaaf voor Kinderen
Wij genieten volop van onze gesponsorde stacaravan van Eurocamp. Dankzij de terrasvormige camping heb je veel privacy en er staan gelukkig heel wat bomen. In dit zuidelijke deel van Frankrijk schijnt het zonnetje pittig, dus wat schaduw is voor ons – en ook voor de hond – zeker welkom. De accommodatie heeft een luxe airconditioning en is werkelijk van alle gemakken voorzien, denk aan een oven, keukengerei, koelkast, eigen wc en douche en fijne bedden. Op het houten terras hebben wij heel wat uurtjes doorgebracht, genietend van het ontbijt, lunch, avondeten (er is een gasbarbecue) en de borrels.

Camping les Ranchisses is absoluut Gaaf voor Kinderen en onze vakantie in de stacaravan geven wij een dikke 9!
 
Meer lezen over de camping en accommodaties? Bezoek www.eurocamp.nl.
 
Tekst en foto's: Marije Smit / www.SchrijfSter.com