Gaaf voor Kinderen

Op safari en ondergronds bij Domein van de Grotten van Han

ls je in de Belgische Ardennen / Wallonië bent dan hoort een bezoek aan het Domein van de Grotten van Han er wat ons betreft zeker bij!
Dus, toen wij afgelopen zomervakantie op camping La Clusure (een aanrader!) verbleven, gingen wij een dagje naar Han. Zo’n vier jaar geleden waren wij er ook en was onze eerst ervaring hier te lezen: Ontdek het domein van de grotten van han.

Nu, in 2019 net na de opening van het Berenbos, zijn wij natuurlijk heel benieuwd naar de bruine beren Björn, Olof en Jojo. Zij leven in het Berenbos, dat bijna 2 ha omvat. Wij stappen tijdens onze safari met de Safari-car zeker bij hen uit. Dat moet overigens ook van de chauffeur van de groene, open safariwagen. Voor ons Nederlanders (en er zitten er veel van in de wagen) is het een nogal onduidelijk praatje wat hij in het Frans blijft herhalen. Het regent op dat moment, maar wij móeten uitstappen… en hij rijdt zo weg.

Dat was even schrikken maar uiteindelijk brengt ons dat veel leuks tijdens ons bezoek aan het Wildpark. Want er zijn prachtige wandelroutes! Dan zie je nog veel meer dieren en beleef je het Wildpark pas echt.
Zoals gezegd, regent het bij ons bezoek en dus schuilen ook veel dieren. Die regen komt trouwens redelijk onverwachts, want toen wij een klein half uur voor het Berenbos langs de przewalskipaarden en de wilde zwijnen reden was het volop genieten. In de safari-car wordt een tekst in het Nederlands en Frans verteld en dat geeft veel uitleg. Heel fijn en leuk.

Wildpark bekroond
Begin 2019 ontving het Domein nog een mooie prijs: De Diamond Theme Park Awards. De Benelux Oscars voor de beste pretparken en attracties in Europa. Dit jaar valt Het Domein van de Grotten van Han weer in de prijzen, niet met de onderaardse grotten maar met het Wildpark en vooral met de manier waarop je dat 250 ha grote dierenpark kan bezoeken: met de Safari-car. Deze uitstap werd als “Leukste Avontuur” verkozen van alle Europese pretparken en attracties. Het Wildpark is het enige park in België waar je de Europese big five kan bezichtigen: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat.

Je kan het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han op twee manieren bezoeken, met de Safari-car of te voet. Het is dus die Safari-car, een groot open voertuig waarin je moeiteloos en mateloos van de natuur geniet, dat de prijs Leukste Avontuur heeft gewonnen. Neem je fototoestel mee want er zijn verschillende haltes om de dieren te bekijken en te fotograferen in de vrije natuur.
 
Wildpark te voet
Een andere leuke manier om het Wildpark te ontdekken is te voet, op je eigen ritme. Het volledige wandelpad is 5,5 km lang (of je kan ook een traject van 2,5 km kiezen). Via panorama's en uitkijkposten krijg je de mogelijkheid om dichter bij de natuur te komen en op de vlakte zie je herbivoren, die in semi-vrijheid leven, zich voortbewegen. Daarnaast heb je de unieke kans om in de vallei tussen de herten, oerossen en przewalskipaarden te wandelen.
Wij genieten volop van het Wildpark bij de Grotten van Han. Het Wildpark zit bij ons entreekaartje voor de bekende Grotten van Han inbegrepen. En je kunt kiezen wat je eerst doet: met de oude tram naar de grot, met de safari-car of lopend door het Wildpark.

Door de grot
Bij ons bezoek namen wij eerst de tram naar de ingang van de Grot van Han. Wij vinden het enig om eerst met dit trammetje door de groene natuur te rijden. Bij de halte worden wij opgewacht door de gids. Je kunt hier kiezen in welke taal je begeleid door de grot gaat. Ideaal.
Onze gids vertelt interessante weetjes over de grotten, onze route zal gaan langs stalactieten, stalagmieten, zuilen en draperieën. We starten natuurlijk bij de ingang: het Salpeterhol. In zo'n twee uur loop je door de Grot en kom je langs diverse 'zalen' en loop je zo'n 500 traptreden op en af.

Via de Scarabeeënzaal, de Vigneronzaal, de kalkafzettingen in De Verviétois galerij, een vijf meter hoge stalagmiet in de Minaretzaal, de stalagmietenvloer in De Mysterieuzen, de ondergrondse rivier in De Styx, prachtige stalagmieten in De Trofee, dan genieten we van een fantastische licht- en klankshow in De Wapenzaal, bewonderen we even later een fakkelloper in De Koepelzaal, wandelen we over/langs het water in De Draperieënzaal en schrikken we uiteindelijk (ondanks de waarschuwing van de gids) toch van het kanonschot bij de uitgang het Hol van Han.
De gids vertelde tijdens ons bezoek dat de varende bootjes door de Grot van Han in de toekomst terug gaan komen. Reken maar dat we dat in de gaten gaan houden, want dan willen wij zeker weer naar het prachtige Domaine des Grottes de Han!
Tijdens ons bezoek komen wij campingvrienden tegen die het speleo-parcours in de Grot van Han doen. Een alternatieve route door de ondergrondse galerijen van de grot, waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Zij hadden er van genoten, de durfals.

Ieder seizoen
Het Domein van de Grotten van Han, hartje Ardennen, ligt op 2u20 rijden van Eindhoven en op 3u van Amsterdam. Deze unieke attractie, met één van de mooiste grotten van Europa, wordt al voor meer dan 200 jaar bezocht. De gerenommeerde Groene Michelin-reisgids omschrijft het Domein van de Grotten van Han ook als “incontournable” en plaatst het Domein bij de Waalse attracties met drie sterren. En er zijn slechts drie locaties in Wallonië die deze eer opstrijken.

Ieder seizoen heeft wel iets bijzonders in het Wildpark, van herten die burlen tot fotosafari’s in het Wildpark. Er zijn zelfs concerten in de Grot en eind oktober is er Hanlloween met huiveringwekkende avondshows + maaltijd
Je vindt er een uitstekende toeristische infrastructuur met bars, restaurants, musea en unieke logiesmogelijkheden in het hart van het Wildpark, zoals de Tree Tents en de Pelsjagershut. Ook is er een nieuw speleoparcours, een beveiligd parcours waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Puur genieten voor durfals, klein en groot!
 
 
Wil je meer weten? Klik dan door naar http://www.grotte-de-han.be/nl

Meer info over Wallonië is te lezen op www.walloniebelgietoerisme.nl
 
Tekst: Marije Smit / SchrijfSter.com