Gaaf voor Kinderen

Op reis met André het astronautje

Wij kondigden al eerder de bijzondere lancering van de voorstelling André het astronautje aan. Op 28 maart 2016 was het dan zo ver, de kindervoorstelling ging in première en Gaaf voor Kinderen was er bij. Wij waren al vroeg aanwezig in Theater De Vest in Delft en zo was er voor Pien (7) alle tijd om zich te laten schminken (sterren en glitters), een marsmannetjes ballon te laten vouwen, een grappige Polaroid foto te laten schieten, een handje te schudden met een astronaut en voorzichtig op zoek te gaan naar André Kuipers zelf. Yep, gespot… maar wij wachten nog even met het vragen van dé handtekening. Wij hebben ons eigen exemplaar van het leuke boek André het astronautje van Uitgeverij Moon mee.

 

Swingende voorstelling
Pien is helemaal enthousiast want wij zitten op dezelfde rij als André en zijn familie.

Van te voren was Pien al best zenuwachtig én nieuwsgierig want je ontmoet niet vaak een astronaut als André Kuipers. Hij is de enige Nederlander die maar liefst twee keer in de ruimte is geweest. En tijdens zijn tweede ruimtereis schreef hij het avontuur André het astronautje voor zijn kinderen. Het enige geschreven boek in de ruimte. Gaaf! Het verhaal is erg leuk, net als de tekeningen.

 

Nu dus de voorstelling, André het astronautje. Eerst leegt Daan, hij werkt in de werkplaats van ESA, meer uit over zijn werk. Net als over de kantoorbaan van Suus, bij ESA. De eerste, leuke woordspelingen zij gemaakt en dat blijft de hele voorstelling terugkomen, wat het ook erg gaaf maakt voor volwassenen. Dan zien we André en zijn muis. Zij kijken naar de maan. Muis denkt dat de maan van kaas is gemaakt. André twijfelt er aan, maar om er meer over te leren moet hij experimenteren. Het tweetal besluit naar de maan te gaan. Bij het publiek zit de sfeer er meteen goed in, want bij het swingende liedje wordt lekker meegeklapt. André gaat naar opa Wubbo en vertelt dat hij denkt dat de maan van kaas is. Opa denkt van niet, waarna de leuke zinnen “Ben je er geweest dan? Dan kan je het ook niet weten” volgen. Opa heeft toevallig een raket in de schuur staan en samen gaan ze het rood/witte gevaarte in elkaar zetten. Voor de astronautenpakken schakelt André zijn vriendin Valentina in. Samen met haar hondje Laika gaan ze uiteindelijk op weg naar de maan en komen ze er achter of deze van kaas is…

Ruimtevaartweetjes
Hoe de ruimtereis afloopt, verklappen we lekker niet. Wat we wél willen laten weten: André het astronautje in het theater is meer dan de moeite waard. Het is een uur lang genieten van steeds wisselende decors (maar altijd met die mooie maan op de achtergrond), twee jonge topacteurs, ontzettende leuke liedje( van Claudia de Breij) en een vermakelijk verhaal met interessante ruimtevaartweetjes. André Kuipers heeft namelijk alle details in de voorstelling gecontroleerd (Laika is een echte ruimtehond, Valentina is de eerste vrouw in de ruimte etc). De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Voor hen zal het vooral een gezellige, muzikale voorstelling zijn. Voor iets oudere kinderen, zoals onze Pien van 7 jaar, is het verhaal over de ruimtereis goed te begrijpen en swingt de show geweldig.
Een daverend applaus volgt en de after party kan beginnen. Er liggen heerlijke blokjes (maan)kaas, proviand in de vorm van Milky Way en Mars en er is een heuse kinderdj, Kidz-dj. En dan… dan haalt Pien de felbegeerde handtekening van André Kuipers!

De voorstelling is tussen 5 maart en 29 mei 206 in theaters te zien en weer vanaf december 2016. Check voor meer info en speeldata www.astronautje.nl.