Gaaf voor Kinderen

Wereldkerstcircus is een belevenis

De eerste dag van de kerstvakantie was het voor ons zo ver: we gingen naar het Wereldkerstcircus in Carré. Zoals al eerder omschreven in Nergens is circus mooier dan in Carré keken wij erg uit naar het bijzondere circus. Op naar Amsterdam dus. Voor de kinderen (8 en 11 jaar) al een belevenis op zich.
In de Nok
Bewust kozen wij voor de middagvoorstelling om 12 uur, want dan konden wij daarna nog langs alle kerstverlichting in Amsterdam lopen. Ruim voor het circus begon, waren wij al in het prachtige Carré en legden wij de kinderen (zij waren hier voor het eerst) uit dat Carré ook voor artiesten een speciaal podium is en het theater zelf prachtig is. Om dit laatste kracht bij te zetten gingen wij nog wat drinken In de Nok. Hier zie je letterlijk de nok van koninklijk theater Carré!


Circus zoals het hoort te zijn
Van de zaal met de schitterende kroonluchters, rode velours en in dit geval piste van het circus in het midden (en dus op het podium ook stoelen) waren we alle vier onder de indruk. En dat was nog maar het begin! Het circus begon geheel in stijl met een circusdirecteur in rood kostuum en hoed die de artiesten aankondigt (en vertelt dat het echt verboden is om foto’s tijdens de show te maken). Boven het podium zat een live orkest. Zo hoort circus écht te zijn!
Ruim een uur lang kijken we naar trapeze kunstenaars, acrobaten, paarden en clown Housch-ma-Housch. Soms vol verbazing en dan weer hard lachend. Heerlijk!
Voor het theatrale aspect in de circuswereld zorgen dit jaar ook maar liefst 20 artiesten uit China met een acrobatische ode aan het Zwanenmeer en een balletachtige act van Dansende Lasso’s, twee acts die eerder dit jaar bekroond werden in Monte Carlo.


Act met vissen?
Dan volgt de pauze en valt er allerlei merchandise te kopen, maar wij bekeken het theater en waren op tijd weer in de zaal. We zien hoe een grote glazen kom wordt neergezet en een jong kindje achter ons zegt: daar gaan vissen straks kunstjes doen! Wij lachen, maar begrijpen hem wel. Wat gaat hier gebeuren? Even later kwam er een prachtige dame op die op de rand van de kom knappe kunstjes uithaalt én zo het water in duikt, als een zeemeermin. Fantastisch!
Monte Carlo
Na haar fantastische optreden genieten we van een bijzonder stel uit Canada. Zij dansen in de lucht op twee ‘wielen’. De act 2-ZEN-O is een unieke, emotionele Pas de Deux in de lucht. Sensueel, poëtisch maar ook riskant. Het is een theatraal nieuw hoofdstuk geworden in de internationale circusgeschiedenis. In januari 2018 is deze unieke act uitgenodigd voor het Circusfestival van Monte Carlo.
Lange zit
Als ouders genieten wij van ieder optreden en de variatie. De kinderen vonden het na de pauze iets te lang duren en gaan wiebelen. Gelukkig kwam de grappige clown nog een paar keer terug en konden de kids weer hard lachen. Na een voor hen redelijk lange zit volgt er een staande ovatie en als we eenmaal buiten bij Carré staan zijn zij en wij blij dat wij dit Wereldkerstcircus hebben gezien. Een circusbeleving op zich! www.carre.nl


Het Wereldkerstcircus is nog tot en met 7 januari 2018 in Carré te zien.